- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата навео услове за обнову односа са НАТО-ом

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Све док НАТО не одустане од стратегије обуздавања Русије, сарадња и дијалог са Алијансом биће отежани, изјавио је на састанку Првог комитета Генералне скупштине УН заменик шефа делегације Русије у УН у Женеви Андреј Белоусов.
„Долази до јачања војних потенцијала и интензивирања војних дејстава земаља НАТО-а у близини руских граница. Очигледно је да све док алијанса не одустане од политике обуздавања Русије, сарадња и дијалог са њом биће отежани“, истакао је Белоусов.
Руски дипломата је додао да Русија предлаже да се са НАТО-ом договоре мере деескалације, укључујући узајамно смањење војне активности дуж граница Русије.
Према његовим речима, данас су „потребни кораци за побољшање ситуације, као и фокус на савесно спровођење постојећих споразума, укључујући и Бечки документ“.
„Корисне су додатне добровољне мере транспарентности. Предлажемо да се договоримо о мерама деескалације, укључујући узајамно смањење војне активности дуж границе између Русије и земаља НАТО-а и о побољшању механизама за спречавање инцидената и опасних војних активности“, навео је Белоусов.
У понедељак је руски министар спољних послова Сергеј Лавров објавио о реципрочним мерама Русије на протеривање дипломата у НАТО-у: осим обуставе рада војне мисије за везу НАТО-а у Москви, прекида се рад његовог информативног бироа. Стална мисија Русије при НАТО-у такође обуставља рад од 1. новембра или нешто касније. За контакте са Русијом Алијанса би сада требало да се обраћа амбасадору Русије у Белгији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала