- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: За наставак рада мисије НАТО-а неће бити довољне само изјаве у Алијанси

© AFP 2023 / YVES HERMANЛидери земаља НАТО-а на самиту у Бриселу
Лидери земаља НАТО-а на самиту у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Потези НАТО-а охладили су односе са Русијом до замрзавања, а генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг покварио је све што се могло покварити, изјавио је први заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Владимир Џабаров.
„Да будем искрен, наши односи са НАТО-ом и онако су били на веома ниском нивоу. Али НАТО наставља да хлади наше односе до тачке замрзавања“, рекао је Џабаров.
Према његовим речима, НАТО својим деловањем настоји да односе са Русијом врати у стање Хладног рата.
„Столтенберг је покварио све што се могло покварити“, нагласио је сенатор.
Џабаров, међутим, сматра да Русија може да обнови рад војне мисије НАТО-а у Москви и свог представништва у Алијанси, али само у случају реалних корака НАТО-а ка побољшању односа, укључујући повећање броја руских представника у Бриселу на оптималан.
„Да, обнова рада ових мисија је могућ, али за то се морају предузети реална дејства за обнову односа. Потребно је одржати радни састанак, разговарати о обнављању рада мисија, повећати број наших представника до оптималног“, објаснио је Џабаров.
Према његовим речима, за наставак рада неће бити довољне само изјаве НАТО-а.
„Ако то опет буду само речи, а у стварности се буду уводила ограничења, на пример, за кретање наших запослених по згради НАТО-а, онда то неће ништа променити“, констатова је сенатор.
У понедељак је руски министар спољних послова Сергеј Лавров објавио о реципрочним мерама Русије на протеривање дипломата у НАТО-у: осим обуставе рада војне мисије за везу НАТО-а у Москви, прекида се рад његовог информативног бироа. Стална мисија Русије при НАТО-у такође обуставља рад од 1. новембра или нешто касније. За контакте са Русијом Алијанса би сада требало да се обраћа амбасадору Русије у Белгији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала