- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Протест против Владине комисије за нестале бебе - ни седнице ни кворума

© Sputnik / Стефан ЂурићМајка отете бебе с представницима Удружења испред зграде Владе Србије
Мајка отете бебе с представницима Удружења испред зграде Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Представници Удружења за истину и правду о бебама појавили су се данас испред зграде Владе Србије с Млађаном Радивојевићем и Милицом, његовом, како тврде, биолошком мајком од које је незаконито одвојен по рођењу, и изразили незадовољство због резултата рада Владине комисије за нестале бебе.
Почетком октобра Удружење је саопштило да су решили први случај отетих беба у Србији тако што су ДНК анализом утврдили да је Млађан Радивојевић из Доњег Адровца Миличин син који је по рођењу нелегално дат другој породици на усвојење. Они су тада затражили формирање „тужилаштва за бебе“ које би преузело све предмете и поступало у сарадњи с Комисијом.

Мајка испред Владе

Милица се добро сећа шта су јој рекли након порођаја:
„Рекли су ми да је умро. Истерали су ме и рекли ми да је дете умрло“.
Председник Удружења Радиша Павловић казао је да је Милица родила Млађана 3. марта 1981. године након седам месеци и 18 дана трудноће, што је она потврдила, и да су је након порођаја отпустили из опште болнице у Крушевцу, не дајући јој притом никакав документ о порођају.
Како је рекао, доказ да је Млађан Радивојевић отет је и то што је по рођењу био заведен као дете измишљене женске особе, што је Удружење утврдило истрагом.
„На случају Млађана Радивојевића радили смо око три и по године. Разговарали смо с више од 500 породица и људи и молили свакога да нам пренесе информацију ко се у приближном року породио. Таквом истрагом смо дошли до тога да нас Милица позове да проверимо њен порођај. Када смо видели њеног мужа, који је исти као Млађан, Милици смо предложили ДНК анализу“, појаснио је Павловић.
© Sputnik / Стефан ЂурићПавловић тврди да су мајку „најурили“ из болнице
Павловић тврди да су мајку „најурили“ из болнице - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Павловић тврди да су мајку „најурили“ из болнице

Неслагања у Комисији

Из Удружења су истакли да су незадовољни радом Владине комисије за нестале бебе зато што нико од невладних чланова није ступио у контакт с њима од када су објавили да су решили први случај отетих беба и зато што је данашња ванредна седница посвећена случају Млађана Радивојевића отказана.
„Председница Комисије Радојка Пантелић из Београдске групе родитеља несталих беба отказује седницу уз образложење да нема кворума. Председница је могла да, по заказаној седници, дође и овде констатује да нема кворума, а не да унапред пише да кворума нема. Кворум за данас смо могли да обезбедимо. Зато смо љути. Нама су фалила само два представника државних органа и имали бисмо седницу Комисије. Другим удружењима не одговара решен случај“, тврди Павловић, такође члан Комисије.
© Sputnik / Стефан ЂурићИз Удружења тврде да Комисија нема слуха за случај Млађана Радивојевића
Из Удружења тврде да Комисија нема слуха за случај Млађана Радивојевића - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Из Удружења тврде да Комисија нема слуха за случај Млађана Радивојевића
С друге стране, Радојка Пантелић за „Спутњик“ каже да ванредну седницу није заказала она, већ секретар Комисије Марко Мушић из Генералног секретеријата Владе, иако, према пословнику, то треба да чини председник Комисије, а отказала је јер није било кворума.
„Господин Мушић већ други пут заказује седницу без консултације са мном. Ја сам за ванредну седницу која је данас требало да се одржи дала свој пристанак и рекла да хоћу да дођем и да сви чланови Комисије, који већ нису, треба да се упознају са случајем Млађана Радивојевића. Што се тиче његовог случаја, тиме треба да се баве институције задужене за то. То су Републичко и тужилаштво у Крушевцу, Министарство здравља и полиција. Зашто из Министарства нико није реаговао“, пита се Радојка Пантелић.
Према Павловићевим речима, представници Владе, с којима се данас састао, још се нису огласили о случају Млађана Радивојевића зато што чекају епилог судског поступка.
„Добили смо подршку за даље активности Комисије и обећање да ће представници државних органа који се нису појављивали на претходним седницама бити замењени“, рекао је Павловић.
Након обраћања испред Владе, представници Удружења за истину и правду о бебама упутили су се ка згради председништва на Андрићевом венцу како би позвали председника Александра Вучића да се огласи поводом случаја Млађана Радивојевића.
Бебе у породилишту - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
ДРУШТВО
Хоће ли Србија формирати посебно тужилаштво за нестале бебе
Беба - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
СРБИЈА
Млађан пронашао породицу ДНК анализом: Доказан први случај у афери отетих беба, тврди Удружење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала