- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Адвокати обустављају рад у свим поступцима данас и сутра

© Fotolia / Adrian HancuКомпјутер на радном столу
Компјутер на радном столу - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Адвокати у Србији данас и сутра, 20. и 21. октобра, обустављају рад у свим поступцима пред судовима и другим органима без изузетка као знак протеста због допуне правног става Врховног касационог суда у вези са наплатом трошкова обраде кредита.
Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама, наводи се у одлуци Адвокатске коморе Србије (АКС).
Додаје се да у току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.
У образложењу ове одлуке наводи се да је разлог за ову одлуку Врховни касациони суд (ВКС), чије је Грађанско одељење 16. септембра усвојило и објавило Допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита, којој се адвокатура противи.
"Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење објављеној допуни правног става којом се на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије, а образложење допуне става због своје нејасноће ствара могућност различитих тумачења и одлука нижестепених судова", наводи се у одлуци АКС.
АКС упозорава да је допуна правног става ВКС у супротности са досадашњом праксом овог суда и образложењима ревизијских одлука, пренео је Танјуг.
Такође, тврди да је супротна ставу усвојеном на седници Грађанског одељења ВКС 16. марта ове године у коме се истиче да "када банка у поступку одобравања кредита кориснику презентује обрачун накнаде трошкова обраде кредита кроз ефективну каматну стопу, тада уговарање њихове отплате кроз задржавање дела средстава у тренутку пуштања кредита у течај представља повреду начела савесности и поштења".
Овакво поступање ВКС, према ставу АКС, не обезбеђује једнакост грађана пред судом, већ нарушава Уставом зајемчено право на једнаку правну заштиту.
АКС је, како се наводи у саопштењу, одлуку о обустави рада донела како би се још једном јавност, грађани и државни органи упозорили на проблем неуједначености судске праксе ВКС који изменама и допунама својих ставова, који нису извор права, утичу на неравноправност грађана у уговорним односима са банкама у поступку одобравања кредита.
Врховни касациони суд саопштио је да је у јавности погрешно интерпретирана допуна става седнице Грађанског одељења тог суда у вези са трошковима обраде кредита, истичући да он није измењен у односу на став из 2018. године. Наводе да је тај став допуњен објашњењем о домету његове примене и резултат је несагласности судова у њиховим одлукама и образложењима као и потребе уједначавања судске праксе.
Врховни касациони суд Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Врховни суд се изјаснио о наплати трошкова кредита
Судски чекић и еври - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Адвокатска комора Србије: Врховни суд одлуком о кредитима ради у корист банака, а на штету грађана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала