- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Адвокатска комора Србије: Врховни суд одлуком о кредитима ради у корист банака, а на штету грађана

CC0 / Pixabay / Судски чекић и еври
Судски чекић и еври - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Адвокатска комора Србије (АКС) успротивила се правном ставу Врховног касационог суда (ВКС) у ком се наводи да се сматра дозвољеном наплата премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. АКС сматра да је тај став „последњи у низу покушаја да се у правни систем уведу решења која погодују банкама, а на штету грађана“
У саопштењу АКС наводи се да се овим ставом на директан начин нарушава правна сигурност грађана и мења досадашња судска пракса.
„Правно је ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код Националне корпорације за осигурање кредита (НКОСК), под условом да је та обавеза јасно предочена кориснику кредита у предуговорној фази исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди. Банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита“, гласи став ВКС.
У саопштењу АКС се наводи да је адвокатура већ у два наврата успела да одбрани права грађана приликом покушаја доношења нацрта измена и допуна Закона о парничном поступку, и покушаја да се законодавне власти аутентичним тумачењима утиче на конкретне судске поступке које грађани воде против банака.
„Сада се прибегава остварењу истог циља преко највише судске инстанце“, констатује АКС и тврди да је правни став који је утврдио Врховни касациони суд у директној супротности са досадашњом праксом свих судова у Србији укључујући и Врховни касациони суд.
Примена оваквог става довела би до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака, указује АКС.
„Истичемо да допуна става о дозвољености уговарања трошкова кредита, а без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова, доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана“, наводи се у саопштењу.
Комора сматра да се оваквим поступањем највиша судска инстанца ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање ВКС у конкретном случају.
АКС најављује да ће и овог пута предузети све кораке који јој стоје на располагању укључујући и крајње мере у циљу заштите владавине права и правне сигурности.
Адвокатска комора Србије позива Врховни касациони суд да без одлагања приступи разговорима са представницима адвокатуре, којима би се дошло до најбољег решења у интересу грађана Србије, пренео је Танјуг.
Овај правни став ВКС усвојен је у четвртак, 16. септембра на седници Грађанског одељења, објављено је на сајту тог суда.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Да ли ће грађани изгубити спорове против банака: Врховни суд заузео став о осигурању кредита
Адвокати, суд, чекић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
А где су ту грађани: Пропис који је жестоко поделио адвокате и правнике у Србији
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Банке неће одустати: Треба ли држава и даље да их помаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала