- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Талибани: Добар састанак у Москви

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаТалибани: Добар састанак у Москви
Талибани: Добар састанак у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) су оценили да је састанак одржан у „московском формату“ био добар и да је протекао у „пријатељској атмосфери“, рекао је потпредседник талибанске владе и шеф делегације Абдул Салам Ханафи по завршетку разговора.
„Ценимо и поздрављамо руску иницијативу. Имали смо добар састанак“, рекао је он.
Вршилац дужности министра спољних послова Амир Хан Мутаки је додао да су се сви учесници разговора сложили по питању сарадње са талибанском владом и одмрзавања финансијских средстава, али да су били различитог мишљења када је реч о саставу владе.
Представник политичког дела талибанског покрета Анас Хакани рекао је да талибани улажу напоре у циљу међународног признања владе, наводећи да би то било од користи свима.
Како је истакнуто, влада коју су формирали талибани није коначна и следе реформе.
Упућивање амбасадора Авганистана у Русију није било тема о којој се дискутовало током данашњих разговора, али економска сарадња јесте, рекли су представници талибана.

Зашто се лидер талибана не појављује у јавности

Хакани је објаснио и да се лидер талибана Хајбатула Ахундзада налази у Авганистану али да се не појављује у јавности јер страхује од могућег напада америчких дронова.
Медији су раније спекулисали да је он погинуо током терористичког напада.
„Жив је и налази се у Авганистану. Ваздушни простор земље није безбедан, појављују се амерички дронови“, рекао је Хакани новинарима.
У преговорима у Москви учествовали су представници 10 земаља региона и делегација талибана, а главне теме су биле војно-политичка ситуација у Авганистану након доласка талибана на власт, хуманитарна сарадња и формирање инклузивне владе.
Чланови покрета Талибан на састанку о Авганистану у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
РУСИЈА
Москва: Талибани ће бити признати као власт у Авганистану када испуне обећања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала