- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Камена девојка“: Шта скрива тајни подземни град Карађорђевића

CC BY 4.0 / Ванилица/cropped photo / Подземни град „Камена девојка“
Подземни град „Камена девојка“ - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Прављен у стрмој стени по налогу краља Александара I Карађорђевића, читав подземни град у Малом Зворнику буди све веће интересовање посетилаца. Градња овог подземног града је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године.
У великој тајности, под шифром „Камена девојка“, грађен је почетком тридесетих година 20. века. Грађен је са циљем да буде склониште за чланове династије Карађорђевић и владе у случају рата.
Овај мини-град се простире на површини од око 4.500 квадратних метара и још није довољно истражен, преноси РТС.
Овај лавиринт под земљом пун је одаја ископаних у камену за краљево ратно командно место и дужи боравак око 5.000 људи. Градња је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године. Посао је прекинут, а до тада је урађено око две трећине склоништа.
„Има око седамдесет просторија и око 12 излаза или улаза који су закапијани гвозденим вратима, негде око 4.500 квадратних метара“, наводи Сузана Реповић из Туристичке организације Мали Зворник.
У оквиру комплекса налази се и просторији где је одржана последња седница Владе Краљевине Југославије, 10. на 11. април 1941.године
Дуж ходника налазе се бројне просторије – краљев апартман, кабинет, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма. Температура је овде увек иста – између 14 и 16 степени, преноси „Национална географија“.
„Нажалост, ништа овде није аутентично и овај намештај је рађен по узору на намештај из тог периода, јер је ово годинама било напуштено, није се знало ни која је намена, ни за шта је ово служило. Било је отворено и доступно тако свим грађанима и тек пре отприлике 12 година се открило шта је ово заиста и тада је локална самоуправа уложила значајна средства“, објашњава Реповићева.
Главно питање је – зашто је баш овде направљен.
„Веома битан фактор је ту како комуницирати са остатком света. Недалеко од подземног града Карађорђевића налази се планина Гучево која има оптичку видљивост са брдом које је изнад овог подземног града, а Гучево има одличну оптичку видљивост са Црном реком у Босни и Херцеговини, која је изузетно важан стратешки војни објекат“, истиче директор Туристичке организације Мали Зворник Млађан Црквењаш.
Подземни град су копали осуђеници из целе земље, довођени и одвођени ноћу, како не би знали где се налазе и шта граде.
Престолонаследник Ђорђе у Санкт Петербургу. 17. октобра 1908. - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2020
Најмистериознији српски принц: Јунак из давних времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала