- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како најјефтиније загрејати кућу или стан

© Sputnik / Александар МилачићНаслагана дрва за огрев
Наслагана дрва за огрев - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Домаћинства која се ове зиме буду грејала на гас и дрва проћи ће најјефтиније, док ће најпапренији трошак имати она која користе грејна тела на струју и горива за етажно грејање, пропан-бутан и лож уље, показује анализа Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС).
За грејање стамбеног простора од 60 квадрата на 20 степени Целзијуса, 16 сати дневно током 180 дана грејне сезоне, потребна је енергија од око 9.000 кв/ч, наводи се у анализи АЕРС-а, уз напомену да је просечна процењена потрошња за грејање у Србији 150 кв/ч по метру квадратном.
Најниже трошкове грејања током целе зимске сезоне 2021/22, према ценама из прве половине октобра, имаће домаћинства која се греју на природни гас, у износу од 42.000 динара, при чему је додатна предност коришћења тог енергента и комфор који пружа.
Готово исте трошкове, у износу од 42,4 хиљаде динара, имаће и домаћинства која користе дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама, на пример 5.150 динара за кубик, и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа.
Међутим, грејање ће више коштати домаћинства која користе скупље огревно дрво, с ценом од 7.050 динара за метар кубни, и која имају пећи ниже ефикасности. Њихов трошак за грејање током зимског периода износиће 68,6 хиљада динара.
У односу на природни гас и јефтиније дрво, нешто виши су трошкови грејања на угаљ, који се крећу од 49 до 52 хиљаде динара.
Грађане који се греју на пелет, то ће коштати око 72 хиљада динара, ако се пелет сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.
Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 56 хиљада динара, али само уколико искључиво користе јефтинију ноћну електричну енергију. Допуњавање пећи коришћењем скупље струје само током два сата дневно, увећава трошкове за 40 посто, на око 78 хиљада динара, што је скупље од већине алтернативних горива, преноси Танјуг.
Највеће трошкове за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан-гас и лож уље.
За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају да издвоје 141,5 хиљада динара за електричну енергију, 130 хиљаде динара за пропан-бутан гас, односно 134 хиљаде динара за лож уље.
У односу на претходну годину, највише су порасле јединичне цене лож уља, за 54 посто, и пелета за 22 процента, док су цене дрвета и пропан-бутан гаса веће за око 10 одсто. Остале цене нису битно промењене, наводи се у саопштењу АЕРС-а.
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Уштеда енергије и топли станови: Шта се највише исплати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала