- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Плата жена и до 30.000 динара мања од зараде мушкараца

© Depositphotos.com / SolidPhotosМултитаскинг
Мултитаскинг - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Просечна зарада мушкараца је за осам одсто већа, а жена за осам одсто мања у односу на укупну просечну зараду у Београду, а слична ситуација је и у остатку Србије, показују подаци Републичког завода за статистику.
У читавој земљи жене зарађују готово шест процената мање, а мушкарци шест процената више у односу на просек. Та разлика између мушкараца и жена се прелива кроз све регионе, колико мушкарци процентуално зарађују више, толико су жене потплаћеније.
Следећи податак који указује на неједнакост зарада јесте када се расподели по стручним спремама. Само на првом нивоу квалификација, где су плате испод 60.000 динара, мушкарци и жене имају једнака просечна примања. Чим ниво образовања почне да расте, расте и разлика.
До петог степена квалификација жене зарађују око 13 процената мање од мушкараца и то су зараде мање од 80.000 динара за мушкарце и 70.000 за жене. Након тог степена се разлике повећавају.
Тако ће жена са шестим степеном образовања у просеку зарађивати око 95.000 динара, док ће мушкарци имати плату од 120.000 динара. Професионалци са седмим степеном квалификација ће зарађивати око 145.000 динара, док ће зарада њихових колегиница бити за 30.000 мања.
Уколико се гледа пети степен образовања, за њега ће мушкарци имати месечни приход који се сматра довољним за достојанствен живот у Србији, а то је приближно 100.000 динара. Међутим, жене ће с истим квалификацијама премашити једва 80.000, што према проценама међународне мреже „Кампања за чисту одећу“, није довољно за пристојан живот.
Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић навела је да је Србија у односу на резултате првог Индекса родне равноправности из 2016. године напредовала 5,6 поена, преноси „Биз лајф“.
„Поред домена моћи, где смо на 16. месту, што нам даје подршку да наставимо у том смеру, у домену новца где смо 28. и времена где заузимамо 24. место, морамо много више да урадимо, то нам је јако важно у процесу стварања једнаких услова за жене и мушкарце, јер жене су мање плаћене и више времена проводе у неплаћеном раду. Негде смо на средини по раду, знању и здрављу”, рекла је Михајловић.
Менаџер - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Како са запосленима разговарати о повишици: Четири савета злата вредна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала