- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Алијанса фактички сахранила Савет Русија-НАТО

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗахарова: Алијанса фактички сахранила Савет Русија-НАТО
Захарова: Алијанса фактички сахранила Савет Русија-НАТО - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Северноатлантски савез је својим поступцима практично сахранио Савет Русија-НАТО, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да у изјавама генералног секретара те организације о спремности за дијалог с Москвом нема никаквог упоришта, а ни смисла.
„Одсуством жеље да се заједнички траже путеви за деескалацију фактички је сахрањен Савет Русија-НАТО. У таквим условима радити на изазовима и опасностима по регионалну безбедност је и немогуће а и нема смисла. Алијанса је сама одустала од било какве практичне сарадње са Русијом и од контаката на војном нивоу“, рекла је она.
Како је додала, речи генералног секретара о спремности за дијалог немају никакво упориште.
Захарова је додала да је НАТО, после краха у Авганистану, почела да инсистира на теми руске претње и да са још већом снагом уништава контакте са Москвом.
„После катастрофе приликом повлачења снага из Авганистана, у Бриселу су, очигледно да би оправдали своје постојање, са удвострученом енергијом почели да шире ту причу о руској претњи и да уништавају преостале канале наше сарадње“, навела је Захарова.
Очигледно је, додала је, да је сарадња са Русијом за НАТО неприродна.
Како је оценила, та организација и њен генерални секретар Јенс Столтенберг довели су односе са Русијом у такво стање у каквом они нису били ни у време Хладног рата.
Алијанса и лично Столтенберг су одговорни садашње стање ствари у односима са Русијом, додала је представница руског Министарства.
„О чему се може разговарати са њима? Ако ми стално слушамо у контексту Русије неосноване тврдње да постоје некакви подаци о наводној обавештајној делатности наших дипломата, имам питање за господина Столтенберга: а шта ћемо са обавештајном активностима дипломата држава-чланица НАТО?“
Такође је додала да се изјаве НАТО и генералног секретара на тему односа са Русијом и протеривања руских дипломата не могу узимати за озбиљно.
Према њеним речима, у Столтенберговим изјавама нема никаквог смисла.
„Протеривати руске дипломате и паралелно с тим говорити о жељи за дијалогом са Москвом – па зато су дипломате и биле акредитоване при НАТО да би водиле дијалог.“, рекла је она.
Подсетимо, представници НАТО-а су потврдили да су одузели акредитације осморици сарадника руске Мисије и наложили Русији да преполови број чланова сталне мисије са 20 на 10. Након тога је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва од 1. новембра обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника. Поред тога, такође од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СВЕТ
Столтенберг: Предлог о одржавању Савета Русија-НАТО остаје на снази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала