- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израелски медији: Одбрамбене снаге интензивно вежбају напад на иранске нуклеарне објекте

© AFP 2023 / Thomas CoexИзраелски ловац Ф-15
Израелски ловац Ф-15 - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Након што су добили одобрење за посебан буџет од 1,5 милијарди долара за финансирање програма, израелске одбрамбене снаге наводно интензивно вежбају потенцијални ваздушни напад на иранска нуклеарна постројења, у случају да преговори у Бечу пропадну.
Извештај о тим активностима се први пут појавио на израелском Каналу 12 у четвртак, . У извештају се наводи да је начелник одбрамбених снага издао налог израелском ваздухопловству да се "интензивно" оспособи за напад на подземне нуклеарне објекте.
У извештају није наведено где се вежбе изводе, да ли су симулиране или се вежбају у стварним авионима. Такође није наведен извор за извештај, преноси Спутњик интернешнел.
Претходно је влада одобрила 1,5 милијарди долара додатка за одбрамбени буџет за 2022. годину за припрему програма који је две године био паузиран након што се Трампова администрација једнострано повукла из нуклеарног споразума познатог и као Заједнички свеобухватни план деловања (ЈЦПОА) и поново увеле санкције чији је циљ био гушење иранске економије.
Тел-Авив није одобравао ЈЦПОА, а тадашњи премијер Бењамин Нетаниаху био је међу ретким лидерима који су подржали тврдње тадашњег председника САД Доналда Трампа да је Иран тајно заобишао ограничења договора.
Као одговор на Трампов потез, Иран је почео да обогаћује уранијум веће чистоће и у већим количинама него што је дозвољено нуклеарним споразумом, иако се ништа није приближило томе што би се могло користити за израду нуклеарне бомбе. Истовремено, израелски и амерички лидери тврдили су да је Иран још само мало удаљен од располагања нуклеарним оружјем.
Откако је амерички Џозеф Бајден преузео дужност, у Бечу је одржано шест рунди разговора усмерених на оживљавање нуклеарног споразума, али још увек није постигнут договор. Ускоро ће почети седма рунда, а администрација израелског премијера Нафталија Бенета све више алармира јавност о потреби за снажнијим договором. Они такође инсистирају да Израел и САД имају „План Б“ у случају да разговори на крају не доведу до жељеног исхода.
Међутим, није јасно како би Израел покушао да нападне иранске нуклеарне објекте, од којих су многи дубоко у земљи и испод планине Загрос. Нагађало се да би нова масивна бомба за уништавање бункера коју су Сједињене Америчке Државе тестирале раније овог месеца могла бити кључна.
С друге стране, Иран има напредне системе противваздушне одбране који се могу упоредити са наоружањем које користи напредна војска попут Русије.
Маџит Тахт Раванчи, ирански амбасадор у Уједињеним нацијама, недавно је упозорио Израел на последице „било каквог погрешног прорачуна или војне авантуре која циља Иран и његов нуклеарни програм“.
Истовремено у Израелу је у току војна вежба у којој учествује пет ваздушних база и мноштво иранских ловаца, бомбардера, транспортних и авиона за надзор.
Прочитајте још:
Војна вежба, Израел - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
СВЕТ
Немачки и израелски ловци заједно летели изнад Јерусалима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала