- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Неочекивано признање „Твитера“ о политичким ставовима

© AFP 2022 / JONATHAN ALCORNМонитор са логом Твитера у канцеларијама компаније у Санта Моници
Монитор са логом Твитера у канцеларијама компаније у Санта Моници - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Из Компаније „Твитер“ признали су да та друштвена мрежа јаче промовише твитове десничарских политичара и медијских кућа него садржаје левичарских извора.
Ова друштвена испитала је твитове званичника у седам земаља – Великој Британији, САД, Канади, Француској, Немачкој, Шпанији и Јапану. Такође је проучавано да ли је и политички садржај новинских агенција појачан на Твитеру, фокусирајући се првенствено на америчке изворе вести као што су „Фокс њуз“, „Њујорк тајмс“ и „Базфид“.
Истраживање Твитера упоредио је два начина на која корисник може да види своју временску линију. Први користи алгоритам за пружање прилагођеног садржаја за које је корисник заинтересован на основу налога са којима комуницира и неких других фактора. Друга је традиционалнија временска линија у којој корисник чита најновије постове обрнутим хронолошким редоследом.
Откривено је да су у у шест од седам земаља твитови десничарских политичара добили боље појачање од алгоритма од оних из левице; десничарске информативне организације биле су присутније од левичарских; и уопште твитови политичара били су појачани алгоритамском временском линијом више него хронолошком линијом.
Према документу, Твитер је открио „статистички значајну разлику у корист политичке деснице“ у свим земљама осим у Немачкој. Према истраживању, вредност од 0 одсто значи да су твитови досегли исти број корисника на временској линији прилагођеној алгоритму, као и на њиховом хронолошком пандану, док је вредност од 100 одсто значила да су твитови постигли двоструки досег. На основу тога, најмоћнији раскорак између деснице и левице био је у Канади (либерали 43 одсто; конзервативци 167 одсто), затим у Великој Британији (лабуристи 112 одсто; конзервативци 176 одсто). Чак и ако се изузму највиши државни званичници, резултати су били слични, наводи се у документу, преноси „Гардијан“.
Међутим, из „Твитера“ наводе да не знају зашто је то тако, рекавши да је „теже одговорити на питање“. Није јасно зашто је временска линија дала ове резултате и сада ће мрећа можда морати да промени свој алгоритам. У блогу који су написали Руман Човдури, директор софтверског инжењеринга на Твитеру, и Лука Бели, истраживач на Твитеру, каже се да је могуће да су резултати „проблематични“ и да је потребно урадити још студија. Истраживање је потврдило да је забрињавајуће што одређени твитови добијају повлаштени третман као резултат начина на који корисници ступају у интеракцију с алгоритмом.

„Алгоритамско појачавање је проблематично ако постоји преференцијални третман у функцији начина на који је алгоритам конструисан у односу на интеракције које људи имају са њим. Потребна је даља анализа узрока како би се утврдило које су промене, ако их има, потребне како би се смањили негативни утицаји нашег алгоритма на временске линије”, наводи се у документу.

„Твитер“ је саопштио да ће омогућити шири приступ својим подацима, чиме ће вероватно извршити додатни притисак на Фејсбук да учини исто. Ипак, наводе да због забринутости за приватност не могу ставити на располагање „сирове податке“. Компанија наводи да њен тим за етику, транспарентност и одговорност у машинском учењу довршава планове за заштиту приватности корисника.
„Овај приступ је нов и није коришћен у овом обиму, али оптимисти смо да ће се позабавити компромисима приватности и одговорности који могу ометати алгоритамску транспарентност“, саопштено је из „Твитера“.
„Узбуђени смо због могућности које овај рад може да отвори за будућу сарадњу са спољним истраживачима који желе да репродукују, потврде и прошире наше интерно истраживање“, закључује се у саопштењу.
Лого друштвене мреже Фејсбук у бојама руске заставе - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Ко другоме јаму копа... „Фејсбук“ и „Твитер“ жигошу руске медије и – бесплатно их рекламирају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала