- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тајни досијеи о убиству Кенедија: Бајденов вето на отварање због националне сигурности

© AP PhotoУбијени председник САД Џон Кенеди
Убијени председник САД Џон Кенеди - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден одложио је отварање поверљивих досијеа о убиству Џоа Кенедија све до децембра следеће године. Бајден је наредбу да се не отворе досијеи образложио пандемијом вируса корона.
У одлуци Бајден наводи да ће преостали тајни документи који се тичу убиства некадашњег америчког председника „бити задржани од јавног објављивања“ до 15 децембра следеће године, што је готово 60 година од атентата у Даласу.

Питање националне сигурности

Бајден образлаже да је Национална администрација за архиву (НАРА) због пандемије вируса корона у немогућности да контактира са свим агенцијама којих се тичу документи и не могу да утврде да ли би њихово објављивање могло да утиче на националну сигурност, преноси РТ.
Бајден наводи да је због тога „неопходно привремено одлагање како би се заштитили против могуће штете за војну одбрану, обавештајне операције, спровођење закона или међународне односе“.
Поједине информације, које су раније процењене, биће објављене у децембру ове године, док ће остале остати тајне још годину дана.
Иако је Ли Харви Освалд ухапшен због убиства Кенедија, да би га два дана касније убио Џек Руби, ликвидација некадашњег америчког председника остаје предмет бројних теорија и сумње у заверу која стоји иза атентата.

Објављивање наложено још 1992, али није завршено

Због тога је Конгрес још 1992. године донео одлуку да сва документа у вези са убиством треба да буду објављена, како би јавност била потпуно информисана, многи нивои америчке администрације то још нису у потпуности учинили.
До сада је објављено око 250.000 докумената у вези са убиством Кенедија, али се они могу видети само у просторијама НАРА у Мериленду. Амерички председник Џо Бајден наложио је да они буду дигитализовани и доступни онлајн.
Бивши председник Америке Џон Кенеди у Даласу, 22. новембар 1963. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Оливер Стоун открио зашто је убијен Кенеди /видео/
Амерички председник Џон Кенеди са супругом Жаклином на аеродрому у Даласу - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2020
Разбијен један од највећих митова о убиству Џона Кенедија /видео/
Председник САД Џон Ф. Кенеди у председничкој лимузини у Даласу 1963. неколико минута пре атентата. У возилу су и прва дама Џеки Кенеди, говернер Тексаса Џон Конали и његова жена Нели. - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2020
Џон Кенеди: Мистериозна смрт 35. председника САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала