- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стивен Сигал мири Русију и Јапан

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаАмерички глумац Стивен Сигал током сусрета са председником Русије Владимиром Путином у Москви
Амерички глумац Стивен Сигал током сусрета са председником Русије Владимиром Путином у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Познати холивудски глумац и сценариста Стивен Сигал изјавио је да га боли што односи између Москве и Јапана пропадају и да жели да помогне у неговању руско-јапанског дијалога.
„Боли ме што чујем да се односи између две земље распадају и надам се да ће моћи да се поправе“, рекао је уметник за Јутјуб канал „Соловјов лајв“.
Према његовим речима, у руској влади има много људи који имају позитиван став према Јапану, а како каже, и многи Јапанци узвраћају.
Сигал је додао да намерава да уложи озбиљне напоре како би разјаснио шта се дешава између Москве и Токија, као и да се то се не односи само на територијално питање Курилских острва.
Конкретно, намерава да се састане са јапанским премијером Фумиом Кисидом.
Раније је Кисида, који је почетком октобра постао премијер Јапана, изјавио да се суверенитет Токија протеже на јужна Курилска острва.
Кремљ се није сложио са овом тачком гледишта, истичући да су Јужни Курили територија Русије. Руско Министарство спољних послова саопштило је да такви ултиматуми само одлажу изгледе за решавање питања мировног споразума.
Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума с Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није био потписан. Совјетски Савез и Јапан потписали су 1956. године Заједничку декларацију у којој је Москва пристала да размотри могућност предаје Јапану острва Хабомаи и Шикотан након закључивања мировног споразума, а судбина Кунашира и Итурупа није поменута.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правне основе, није упитан.
Након састанка лидера Русије и Јапана у Сингапуру 14. новембра 2018. бивши јапански премијер Шинзо Абе је изјавио да су се стране договориле да убрзају процес преговора о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године.
Обала Охотског мора на острву Кунашир Курилског архипелага - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
РУСИЈА
„Наставићемо преговоре о мировном споразуму": Први разговор Путина и новог јапанског премијера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала