- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велико откриће о египатским мумијама које би могло да измени историју

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyМумије у гробници у Египту
Мумије у гробници у Египту - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Анализом мумије која је пронађена у гробници племића Кувија, показало се да су Египћани користили напредне методе балсамовања 1.000 године пре него што се до сада претпостављало.
Према новим доказима због којих ће морати да се исправљају датуми у историјским књигама, древни Египћани изводили су софистициране мумификације покојника 1.000 година раније него што се мислило, објавио је Гардијан.
Утврђено је да је очувана мумија високо рангираног племића по имену Куви, откривена 2019. године, далеко старија него што се претпостављало, и да је, у ствари, једна од најстаријих египатских мумија откривених до сада.
Ова мумија, како се наводи, потиче из периода Старог краљевства и то заправо доказује да су технике мумификације пре неких 4.000 година биле веома напредне.

„Ако је ово заиста мумија из Старог краљевства, биће потребно да се све књиге о мумификацији и историји Старог краљевства ревидирају“, истакла је професорка и шеф Катедре за египтологију на америчком универзитету у Каиру Салима Икрам.

Она је додала да ће ово „потпуно окренути наглавачке наше знање о развоју вештине мумифицирања. Коришћени материјали, њихово порекло и трговачки путеви повезани са њима драматично ће утицати на наше разумевање старог Египта“.
Научници су до сада, како наводи професорка, мислили да је процес мумификације у доба Старог краљевства био релативно једноставан, те да се заснивао се на принципу исушивања, који није увек био нарочито успешан.
Такође, употреба смола је било много ограниченија у до сада истраженим мумијама из периода Старог краљевства.
Међутим, ова мумија је испуњена смолама и текстилом и тако успешно балсамована да више личи на мумије које су пронађене хиљаду година касније, напомиње професорка Икрам.
Хијероглифи на гробу мумије нађене у некрополи у Сакари открили су да се племић звао Куви, да је био рођак краљевске породице и да је живео пре више од четири хиљаде година, пренео је Танјуг.
Фараонска гробница са 50 мумија у граду Миња - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Реконструкција лица на основу ДНК: Како су изгледале египатске мумије /видео, фото/
Записи с Мртвог мора - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Тајне „Пећине ужаса“ у Јудејској пустињи: Библијски записи, мумија девојчице стара 6.000 година...
Египатске пирамиде - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2020
Клетва мумије: Египћанин је открио тајну гробницу у пирамиди и то му је изменило живот /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала