- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дачић најавио у Бањалуци: Следећег месеца заједничка скупштина Србије и Српске у Београду

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Председник Скупштине Србије најавио је да ће следећег месеца, у новембру, бити одржана заједничка скупштину Србије и Републике Српске у Београду, а поводом јубилеја 30 година од Парламента Српске.
Дачић је то изјавио у Бањалуци, на заједничкој конференцији са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.
„Многи немају представу колико су ти датуми значајни. Можда 30 година не представља велику временску дистанцу, али за Србију и Републику Српску биле су прекретница за будућност“, нагласио је Дачић.
Дачић је додао да је Српска сачувала свој идентитет.
„Ако се нешто мења мора да буде у сагласности два ентитета и три народа. Никаква сила не долази у обзир“, поручио је Дачић.
Он је навео да су специјалне везе између Српске и Србије „жива веза“ између истог народа и да ту не постоје никакве границе, пренео је РТРС.
„Ништа ново се не дешава на овим просторима, то се ради већ деценијама, да се ‘изигра’ Дејтонски споразум, узимајући Српској готово сва овлашћена“, рекао је Дачић.

Додик: Српска има снагу за самоодрживост

Додик је рекао да Република Српска има снагу за самоодрживост и најавио да ће Народна скупштина Српске у наредним данима доносити одлуке које ће вратити уставну позицију.
Он је навео да је са Дачићем разговарао о међусобној сарадњи Српске и Србије и да је заједнички оцењено да је та сарадња одувек била изразито добра и пуна међусобног уважавања.
Додао је да је Дачић присутан на просторима Републике Српске у сваком погледу и да је био је актер свих дешавања на овим просторима.
„Делили смо исте вредности за мир, стабилност, напредак и све оно што прати једно демократско друштво“, рекао је Додик.
Нагласио је да Србија и Српска показују да могу у демократији самостално да управљају својим ресурсима.

„Српска има снагу за то. Покушавају антидејтонским деловањем да нам одузму све надлежности, а наша Скупштина ће на све то одговорити“, поручио је Додик.

Додик је рекао и да ће у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ разговарати са свима, сем са Кристијаном Шмитом, који није легитимно именован за високог представника и ког не признаје ни Савет безбедности.
„Са Шмитом не желим да разговарам ни у форми приватног лица. Док год Шмит не буде именован у Савету безбедности Уједињених нација, за нас нема никакав легитимитет“, казао је Додик.
Подсетимо, поједине земље сматрају Шмита високим представником у БиХ, али његов избор није верификован. Не признају га ни Република Српска, али ни Русија, која је чланица Савета за спровођење мира у БиХ, али ни Кина.
Додик је навео да ће српски представници присуствовати Парламентарној скупштини БиХ само из једног разлога — да би подржали иницијативу да се смени министар одбране БиХ Сифет Поџић.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Високи представници — извођачи радова за политичко Сарајево
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Додик: Српска се развлашћује силом међународног фактора, борићемо се за наша права /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала