- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска у процепу – како да је не увуку у конфронтацију САД и Кине

CC0 / Pixabay/Gerhard Bögner / Тријумфална капија у Паризу
Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
У јеку ескалације напетости између Вашингтона и Пекинга, Француска покушава да пронађе свој пут, избегавајући да буде увучена у конфронтацију две силе, пише француски „Монд“.
Савез АУКУС, склопљен између Канбере, Лондона и Вашингтона иза леђа Париза, уништио је дугогодишњу сарадњу Француске и Аустралије у испоруци подморница које се сматрало доказом француског присуства у Индо-пацифичком региону. Изненадни развој догађаја изазвао је бес Париза и открио ограничења која је Француској наметнуо њен положај у светлу растућег супарништва САД и Кине.
Стварањем тројног савеза амерички председник Џозеф Бајден је задао озбиљан ударац напорима Париза да води независну политику према Пекингу, до те мере да одбија да следи одлуку Вашингтона. Таквих несигурних покушаја Француске било је и раније, напомиње „Монд“ .

Француска против америчке „логике конфронтације“ с Кином

У влади их неки виде као „трећи пут“ између све агресивније Кине и америчких савезника, код којих из дана у дан расте жеља да ометају свог главног азијског ривала. Намере Француске да се залаже за своје интересе појачава страх од ескалације конфронтације, па чак и сукоба између две државе. „Француска не прихвата логику конфронтације САД и жели да нађе пут за сарадњу са Кином“, поручују из Париза.
Са становишта француске дипломатије, Кину треба сматрати партнером у решавању глобалних проблема, посебно у борби против климатских промена, а истовремено, према речима једног француског званичника, као „системског непријатеља“ коме треба „ако затреба, показати и своју снагу“. Међутим, војна ескалација у Индо-пацифичком региону нема неког смисла за Европљане: чак и да се осећају ближим Сједињеним Државама, не желе да дозволе да буду увучени у војно ривалство Кине и Америке“, објашњава Жан Мари Гено, бивши заменик генералног секретара УН и професор Колумбија универзитета.
Пре стварања АУКУС-а, партнерство са Аустралијом нудило је могућност да Париз покаже свој значај, посебно у Индо-пацифичком региону, где је ривалство између Пекинга и Вашингтона највише ескалирало. „Већина француских регионалних партнера не жели раскол на блокове између Кине и САД, потврђује бивши дипломата Мишел Дикло у књизи „Француска у свету преокрета“. Он говори о Индији - још једном (после Аустралије) партнеру Париза у овом региону. „Француска очигледно не може да замени америчким савезницима војне гаранције САД у региону. Она је нека врста осигурања чија је вредност расла док је Трамп био на власти“, анализира Дикло.

Став Француске на линији ЕУ

Став Француске је на линији ЕУ, где су такође све већа неслагања са САД око Кине. Разлог треба тражити у позицији Берлина: Ангела Меркел је увек настојала да одржи везе са Кином, која је постала главни трговински партнер Немачке. Није случајно што је 13. октобра председник Си Ђинпинг назвао одлазећу немачку канцеларку „старим пријатељем“ Кине. Кинески лидер такође није пропустио да изрази наду да ће „ЕУ сачувати своју независност“ од САД и „заиста бранити своје интересе“.
Будућа коалиција на челу Немачке, под вероватним вођством социјалдемократе Олафа Шолца, по свој прилици ће наставити да ставља акценат на дијалог, иако Зелени инсистирају на оштријем ставу према Пекингу. „У Берлину је свима јасно да су Немачка и Европа дужне да следе свој пут према Кини“, каже један од високих немачких званичника. За то постоје бар два разлога: економска тежина Кине и њен значај у борби против климатских промена. “ Као и Париз, ни Берлин се не слаже с инсистирањем Вашингтона да се НАТО преоријентише с циљем обуздавања Кине.
Ипак, концепција „трећег пута“ има своја ограничења, пре свега зато што је слабо схватају с оне стране Атлантика. „У САД овај израз се користи за критику неутралности, па чак и млаког понашања Европљана“, каже стручњак за француско-америчке односе. Према његовим речима, овде је важно не обраћати пажњу на карактеристику , која имплицира да њима ( Европљанима) недостаје храбрости.
„Напротив, Француска и Европа се не придржавају неутралности“ и не признају „појам еквидистанције“ између Пекинга и Вашингтона“, наглашава експерт.

Мултилатерална игра Пекинга

Осим тога, бескомпромисно понашање Пекинга ограничава слободу деловања оних земаља које желе да сарађују с њим. Кина је нарушила свој углед у очима европског мњења, предвођеног Немачком, након пандемије вируса корона, ривалство између земаља се такође појачало, чак и оних који су се залагале за што ширу сарадњу. У овој мултилатералној игри Пекинг успева да придобије најслабије или најнеодлучније земље како би се супротставио ставовима Запада, Европе и Француске, посебно на састанцима УН.
„Кина настоји да буде мање зависна од света, док у исто време чини свет све зависнијим од себе. Комунистичка партија Кине агресивно штити своје интересе и шири своју контролу над економијом“, наводи Јанка Ертел из Европског савета за међународне односе. Она напомиње да је ово „лоша вест за немачку индустрију“ јер Европа постаје жртва „самоуверене дипломатије и предаторских економских метода“. Како пише „Монде“, ова изјава би могла бити полазна тачка за преговоре на којима би САД и ЕУ наредних месеци размотриле како се супротставити претњи успона Кине.
Сукоб САД и Кине и однос са Русијом био је тема и емисије емисије главне уреднице Спутњика Љубинке Милинчић
Кинески војник поред америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СВЕТ
Одмеравање снага пред одлучујућу битку Америке са Кином /видео/
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
СВЕТ
Нож у леђима НАТО-а, понижење Европе и напад на Кину: Чему служи АУКУС?
Јужно кинеско море - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
СВЕТ
Нови хладни рат почиње у Јужном кинеском мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала