- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Нове методе Вашингтона: У америчком Конгресу предложили нове мере против руског извоза оружја

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаСајам наоружања на Међународном форуму "Армија" у Москви
Сајам наоружања на Међународном форуму Армија у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
У америчком Конгресу предложено је да се развије нови план за смањење интереса за руско оружје на светском тржишту, преноси телевизија „РТ“ позивајући се на представљени извештај.
„Које стратегије да се придржавају Сједињене Америчке Државе како би учиниле руско оружје мање привлачним? У којој мери би требало да понудимо извоз сопственог оружја земљама које разматрају набавку руског оружја?“ су питања која се постављају у документу.
Према мишљењу аналитичара, Русија уз помоћ наоружања промовише своје спољнополитичке интересе, чиме слаби утицај Вашингтона.
Неки конгресмени сматрају да продаја оружја подржава „агресивну и злонамерну активност Русије“ и подстиче регионалне сукобе.
Такође се напомиње да уведене санкције нису довољно ефикасне. Осим тога, такве рестриктивне мере могу изазвати негативну реакцију држава-увозница и нанети штету самим Сједињеним Америчким Државама, истиче се у документу.
У Конгресу то објашњавају чињеницом да се многе земље у великој мери рачунају на руско оружје, па ће им бити тешко да одустану од њега.
На тај начин аутори документа позивају да се одреде нове методе притиска на комплекс одбрамбене индустрије који ће помоћи у изолацији Русије.
Подсетимо, након државног преврата у Украјини 2014. године, Вашингтон је увео санкције против неколико предузећа војно-индустријског комплекса Русије. Осим тога, у Сједињеним Америчким Државама на снази је Закон о супротстављању противницима Америке путем санкција (ЦААТСА), који омогућава „кажњавање“ трећих земаља које су склопиле уговоре са Русијом о куповини војне технике.
Овај закон је, између осталог, примењен против Турске након што је Анкара купила руске противваздушне ракетне системе С-400 „Тријумф“. Претње америчким санкцијама више пута је добила и Индија, која је потписала уговор о набавци С-400. Планирано је да први комплети буду испоручени Индији до краја ове године.
Самоходна хаубица 2С35 Коалиција-СВ  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Тајне руске мере за борбу с Америком на тржишту оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала