- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Опасан преседан“: Ко отима кримско злато

© Sputnik / Б.МанушинЗлатни чешаљ. Скитско злато
Златни чешаљ. Скитско злато - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Апелациони суд у Амстердаму донео је одлуку да Музеј „Алард Пирсон“ треба да преда Кијеву „Скитско злато“, око 2.000 артефаката из кримских музеја, на чување до „стабилизације ситуације на Криму“. Крим не прихвата одлуку и спреман је за даљу борбу.
Према одлуци судије Паулине Хофмејер-Ритен, поменути предмети су „део културног наслеђа Украјине и треба да буду предати украјинској страни“.
Из суда су накнадно саопоштили да нису разматрали питање припадности уметничких предмета већ само коме они треба да буду предати - Украјини или Криму.
Такође је саопштено да се жалба на ову одлуку може поднети Врховном суду Холандије.
Правни заступник руских музеја је рекао да ће предмети остати још минимум три месеца у холандском музеју јер је у томе временском року могуће подношење жалбе.
Подсетимо, „Скитско злато“ је у ствари колекција од око 2.000 артефаката из четири кримска музеја који су позајмљени за изложбу амстердамском музеју „Алард Пирсон“ почетком фебруара 2014. године пре него што се Крим ујединио са Русијом.
© Sputnik / Б.МанушинЗлатне плочице из периода Скитске културе
Златне плочице из периода Скитске културе - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Златне плочице из периода Скитске културе
Августа 2014. музеј је одлучио да експонате не преда ни Украјини ни Криму док суд не донесе одлуку или док две стране не постигну договор.
Окружни суд у Амстердаму је 14. децембра 2016. изашао са ставом да колекција треба да буде предата Кијеву према холандском закону о културном наслеђу, а Крим се након тога жалио на одлуку.
У јулу 2019. донета је још једна одлука – да Конвенција УНЕСКО из 1970. године на коју се позивао Кијев није примењива на овај случај.

Русија: Ствара се опасан преседан

Поводом овог случаја огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да се „Скитским златом“ бави Министарство културе Русије али да је то питање веома важно и за администрацију председника.
„Тиме се баве наши правници и Министарство културе. Наравно, та тема је важна за све нас и да, пратимо је“, рекао је Песков на редовном брифингу за новинаре.
Он, међутим, није коментарисао одлуку суда у Амстердаму.
© SputnikСкитско злато
Скитско злато - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Скитско злато
Лидер Крима Сергеј Аксјонов је изјавио да је злато пронађено на кримској земљи где се налазило стотинама година, да припада Кримљанима и да њима треба да буде враћено.

„Одлука суда у Амстердаму је неправедна и узнемирујућа а у суштини њоме се прикрива отимачина“, рекао је Аксјонов.

Посланик кримског парламента Јуриј Гемпељ истиче да је колекција практично отета Кримљанима, али да ће пре или касније бити враћена.
Руски сенатор Владимир Џабаров сматра да званична Москва треба да осмисли узвратне кораке и да мора се бори, док његов колега са Крима Сергеј Цеков истиче да је одлука политичка и да се она мора оспорити. Додаје да се тиме потврђује антируски курс на Западу.
Сенатор са Крима Олга Ковитиди наглашава да се овим ствара опасан међународно-правни преседан и да злато не припада Украјини.
Директор кримског Централног музеја „Таурида“ Андреј Маљгин истиче да се ради о грубом пренебрегавању права и интереса Кримљана.

Шта кажу у Кијеву

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је поводом одлуке суда да „Кијев увек враћа своје, да ће прво вратити своје злато а потом и Крим“.
„Дугоочекивана победа Украјине у амстердамском суду! ‘Скитско злато’ ће бити враћено Украјини. Захвалан сам суду на праведном решењу, а тимовима Министарстава правде, спољних послова и културе за резултат. Увек враћамо своје. Прво ћемо вратити ‘Скитско злато’ а затим и Крим“, написао је Зеленски на Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала