- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кијев: Због уговора Мађарске и „Гаспрома“ губимо гас

© AFP 2023 / JOE KLAMARГасни компресори
Гасни компресори - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Директор компаније „Оператер ГТС Украјине“ Сергеј Макагон изјавио је да је та земља остала без 4,5 милијарди кубних метара гаса након што је Мађарска потписала нови уговор са „Гаспромом“ према којем гас добија трасом која заобилази Украјину.
Према проценама Макагона, постоји опасност да тај губитак достигне и 10 милијарди кубних метара гаса, а у опасност је доведена и могућност увоза гаса виртуелним реверсом од Мађарске.

„Напомињем да је Мађарска ове године била главни правац за увоз гаса – 95 одсто обима гаса. Остаје нам могућност увоза гаса из Пољске, Словачке, Румуније и ми ћемо то реализовати. Сваки дан украјинске и међународне компаније увезу око пет милиона кубних метара гаса“, рекао је он.

Макагон додаје да је Украјина спремна да потпише са „Гаспромом“ дугорочни уговор о транзиту гаса преко свој територије и то за минимум 45 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 10-15 година у случају да су америчка и немачка страна заинтересоване.
Подсетимо, Мађарска је у недавно потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.
Русија је у Кијеву оптужена да користи гас као средство притиска на друге земље, пре свега на Украјину, што је портпарол Кремља Дмитриј Песков одлучно демантовао.
Зграда председништва у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
Важно је: Кијев спреман одмах да потпише уговор са Москвом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала