- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: „Гаспром“ води преговоре с Молдавијом о гасу искључиво на комерцијалној бази

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Руска гасна компанија „Гаспром“ води преговоре о продужењу уговора о испорукама гаса Молдавији строго на комерцијалној бази, пише лондонски „Фајненшел тајмс“.
У чланку британског дневника, који се позива на своје изворе упознaте са преговорима Русије и Молдавије, наводи се да је „Гаспром“ вољан да спусти цену гаса ако Кишињев пристане да унесе корекције у Споразум о слободној трговини са ЕУ и одложи примену правила ЕУ која се тичу либерализације гасног тржишта.

„ ‘Гаспром’ води преговоре о наставку уговора о испорукама гаса у Молдавију искључиво на комерцијалној бази. Сматрамо да је некоректно коментарисати споразуме Молдавије са другим снабдевачима“, рекли су за „ФТ“ у руској компанији.

Подсетимо, Молдавија је набављала гас од „Гаспрома“ по уговору из 2008. године који је истекао 30. септембра. Стране нису успеле да се договоре о новим условима и уговор је продужен само на месец дана, при чему је цена гаса на тржишту порасла на 790 долара за хиљаду кубних метара.
Према изворима британског листа, Русија је формулисала услове за нови дугорочни уговор тако да он треба да се постигне на бази тржишних европских цена за гас, али је руска страна спремна на попуст до 25 одсто ако молдавска страна измири нагомилани дуг за испоручени гас али не моментално него на одложено. Преговори две стране се настављају.
У међувремену, Молдавија је постигла договор о куповини милион кубних метара гаса од холандске компаније „Витол“ и исто толико од пољске PGNiG. Цена по којој је набављен гас није обелодањена.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
Кремљ: Дали смо добру понуду Молдавији, гас из друге земље коштаће више од руског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала