- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уклања се половина банкомата у Хрватској?

© Sputnik / Михаил Васкресенски„Мир“ - прва руска платна картица
„Мир“ - прва руска платна картица - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Чак половина банкоматске мреже у Хрватској, која има 6.000 банкомата, могла би због великих трошкова бити угашена због увођења додатне регулативе за заштиту и сигурност банкомата, јавља ХТВ.
Банке су већ укидале банкомате за које су процијениле да је трошак њиховог одржавања већи од користи коју имају од висине промета и бројности клијената. Према регулативи, већа сигурност банкарске мреже нужна је како би се смањиле криминалне радње на банкоматима. Банке би због тога у сигурност банкомата требало да инвестирају по неколико хиљада евра. Стога су најавиле повлачење дела банкомата из употребе, посебно оних у руралним подручјима, пренио је Бонитет.
Банке ипак од МУП-а траже компромисно решење везано за сигурност банкомата јер сада улажу 80 до 100 милиона евра у ИТ системе ради конверзије куне у евро која је нужна због скорог увођења евра, преноси портал Инвеститор.
Из МУП-а поручују како је прописано да се банкомати штите системом електрохемијске заштите којим се трајно означују и уништавају новчанице при покушају насилне провале. Тако заштићени банкомати морају на видљивом месту имати истакнуту ознаку о тој врсти заштите.
Банкомат - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Да ли ће банкомати заменити банкарске службенике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала