- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кон о ковид пропусницама и невакцинисанима

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да без 24-часовне ковид пропуснице нема решења за тренутну епидемиолошку ситуацију, оцењујући да без озбиљних рестриктивних мера неће доћи до падања криве.
„Мора да се схвати — ковид пропуснице 24 сата, па нек се окупља колико год ко хоће и где хоће. То мора да се спроводи јер су у рововима здравствени радници, захтевамо такве мере и брзу и ефикасну имунизацију. Нема више простора“, поручио је Кон.
Кон је напоменуо и да је падање криве привременог карактера и да ће поново доћи до пораста кад престану мере.
„Једини излаз је заражавање или вакцинација. Нама је циљ да идемо на имунизацију“, истакао је Кон, гостујући у Београдској хроници РТС-а.
Кон је рекао да није љут на невакцинисане, већ да је највише забринут за њихово здравље.
„Све ово се ради првенствено због њих, да се сачувају. Сад имамо више вакцинисаних него невакцинисаних. Нетрпељивост је погубна. Вирус је зликовац, они који се боре против ковид пропусница, боре се за зликовца и треба да знају да греше“, навео је Кон.

О заражавању у школама

Кон је рекао да главно место преношења вируса нису школе.
Састанак медицинског дела Кризног штаба са министром здравља и „Батутом“ и са министром просвете искристалисао је неке ствари, рекао је Кон.
Он је оценио да је надзор у школама изванредан, али да има случајева да родитељи не пријављују заражену децу која понекад остану код куће самоиницијативно, без лечења.
„Надзор у школама показује колико има случајева који су пријављени и како се спроводи. На основу тога и праћења стопа тачно се види шта се дешава. Ви видите да су понедељак и уторак дани када долази до скока. И откријете прославу пунолетства и то се понавља“, рекао је Кон.
На питање како се осећа због тога што су појединци протестовали испред његовог стана, Кон је одговорио да „нема времена да се осећа“.
„То нек размишљају неки други. Мојој породици се извињавам. То заведени људи заснивају своје ставове на измишљотинама и причају о људским правима кад умире 60 људи дневно. Ми морамо да дођемо до тога да се слушамо. Онај ко је решио да се вакцинише, изашао је из зачараног круга. Биће следеће недеље Кризног штаба, не да се надам, биће“, рекао је Кон.
Ковид болница у Београдској арени - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
СРБИЈА
Kомандант ковид болнице Карабурма: Сви знамо шта треба урадити...
Жито, свећа и славски колач - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ДРУШТВО
Славе у Србији и корона: Црква и струка јединствени
Полупразан локал у Страхињића Бана. - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
ДРУШТВО
Почело кажњавање: Без ковид пропуснице у угоститељском објекту после 22 сата – казна 5.000 динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала