- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Славе у Србији и корона: Црква и струка јединствени

CC0 / Wikipedia, Goran Andjelic / Жито, свећа и славски колач
Жито, свећа и славски колач - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Почиње сезона слава у Србији, а вирус корона и ове године прети да се прошири муњевитом брзином ако у домаћинствима буде било великих окупљања. Лекари зато апелују на грађане да славе обележавају само у кругу породице, без песме, љубљења и грљења, а тај став подржава и Српска православна црква.
Православни верници данас славе Свету Петку. Већ у недељу славиће се и Свети Лука. У понедељак, 1. новембра, верници ће ломити колач за Свете мученике Памфила, Порфирија и других десет мученика, а након тога следе Митровдан, Свети Аврамије Затворник, Врачеви, па све тамо преко Аранђеловдана до Никољдана...
Иако је обележавање слава у сржи традиције српског народа, из вида не сме да се испусти ризична епидемиолошка ситуација. У Србији се већ данима бележи око 6.000 нових случајева заразе вирусом корона дневно, а уведене су и ковид-пропуснице.

Славе у кругу породице

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић апелује на грађане да славе обележавају искључиво у кругу породице и уз поштовање мера.
„Мора да се поштује физичка дистанца од метар, метар и по. Маске морају да се носе при уласку, али не и када се пије и једе, након чега треба да се врате на лице. Руке треба да се дезинфикују редовно, што посебно важи за оне који припремају и сервирају храну“, напомиње Тиодоровић.
Епидемиолог Радмило Петровић додаје да би славски ручак, односно вечера требало да трају што краће, без песме, љубљења и грљења. Ако се домаћини оглуше о апеле и позову већи број гостију на славу, Петровић тврди да постоји велика шанса да се неко од присутних зарази.

„Где год има више од пет или шест људи, постоји могућност да је неко од њих инфициран и да ће у тој просторији ширити вирус. Свако ко дуже време проведе у тој просторији, може да се зарази. Ако је неко заражен, не треба да долази, већ треба да буде у изолацији. Ако је већина чланова породице вакцинисана, они могу више сати да бораве у заједничкој просторији. Гости и они који немају доказ да нису инфицирани, требало би да се краће задржавају“, препоручује Петровић.

Став да славе треба да се обележе само у кругу породице, подржала је и Српска православна црква. Протојереј-ставрофор Драги Вешковац рекао је за РТС да славе треба прилагодити епидемијским условима и саветима струке.
„Нећемо погрешити нити унизити славу ако је прославимо само у кругу породице или са што мањим бројем гостију“, нагласио је Вешковац.
© Tanjug / JAROSLAV PAPСтав да славе треба да се обележе само у кругу породице подржала је и Српска православна црква
Погача и со - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Став да славе треба да се обележе само у кругу породице подржала је и Српска православна црква

Ситуација у Србији — озбиљна

Вирусолог и члан Кризног штаба Тања Јовановић истиче да је епидемиолошка ситуација у Србији веома озбиљна и да би организовање слава за шири круг људи од породичног могло да проузрокује, како каже, катастрофалне последице по домаћине, њихову родбину и пријатеље.
„Знамо да се нова варијанта вируса много лакше преноси и инфицира знатно већи број људи. Ми имамо субваријанте делта соја, немамо делта плус варијанту, али је питање времена када ће доћи. Окупљање великог броја људи и преношење заразе омогућава вирусу да настави да мутира и даје тешке форме“, упозорава Тања Јовановић у разговору за „Спутњик“.
Ако грађани не буду поштовали мере и препоруке лекара за обележавање слава, Тиодоровић очекује пораст броја оболелих од ковида 19.
„Прети нам већа хоспитализација. Чим имате већу хоспитализацију, морате да имате и већи број људи на интензивној нези и више људи на респираторима, а чим су на респираторима, то значи фатални завршетак. Вакцинишите се и поштујте своју славу, али и мере“, апелује Тидоровић.
Ковид одељење Клиничко-болничког центра у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
ДРУШТВО
У Србији још 5.908 заражених вирусом корона, преминуле 62 особе
Жито, свећа и славски колач - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2020
Домаћине, срећна слава, за трпезу — нека хвала!
Погача и со - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2020
Слава у доба короне: Кандило и тамјан треба стално да горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала