Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сведоци против ОВК уплашени, неколико пребачено у иностранство

© AP Photo / Visar KryeziuОВК
ОВК - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Шеф тима за безбедност и поступање са сведоцима при Специјалном тужилаштву за расветљавање злочина припадника тзв. ОВК Миро Јукић изјавио је да су сведоци на Косову забринути и уплашени и да је неколико њих морало да буде измештено у иностранство.
Јукић, који је трећи сведок Специјалног тужилаштва на суђењу бившим шефовима организације ветерана Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају у Хагу, рекао је да има сведока који су сами контактирали функционере тужилаштва.
Он је навео да је разговарао са око 30, док је сво особље разговарало са укупно 200 сведока.
„Сви су били јако забринути, неки су почели да зову телефоном, неки су нам рекли да их више не контактирамо, њихова реакција углавном није била добра. Сви људи који су ме контактирали били су забринути и уплашени“, казао је Јукић.
Према његовим речима, један од сведока је побегао са Косова и Метохије након што је сазнао за објављивање поверљивих информација, а неки од сведока су склоњени због застрашивања.
Јукић је рекао да је тужилаштво предузело одређене кораке и да су предузете мере.
„Неки од њих су добили нове телефонске бројеве и телефонску опрему за сигурну комуникацију са нама. За многе од њих припремам планове за управљање у ризичним ситуацијама, неке смо и преселили са Косова“, открио је Јукић.
Приликом доношења одлуке о њиховом премештању, узете су у обзир претње и изјаве сведока, рекао је Јукић, пренео је РТС, позивајући се на приштинске медије.
Јукић, иначе хрватски држављанин, навео је да је радио у области заштите сведока у Хрватској и БиХ и шест година у Трибуналу за бившу Југославију, као службеник за подршку сведоцима и жртвама.
Претходно су у процесу против Гуцатија и Харадинаја сведочили координаторка истраге у Специјалном тужилаштву Зденка Пумпер и бивши новинар Хаљиљ Бериша.
Подсетимо, Гуцати и Харадинај оптужени су за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, за застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.
У седиште организације којом су управљали прошле године стигло је неколико пакета са документима који су процурили из Канцеларије специјализованог тужиоца у Хагу. О садржини докумената говорили су јавно на конференцијама за штампу у Приштини и другим јавним наступима.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СРБИЈА
Бивше вође ветерана ОВК изјасниле се у Хагу да нису криви
Припадници терористичке организације ОВК - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2020
Потврђена оптужница против Гуцатија и Харадинаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала