- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нова правила за кредите у Европи: Здравствено стање неће бити услов

CC0 / / Кредит
Кредит - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Заступници Европског парламента затражили су да се у нову директиву о потрошачким кредитима уврсти забрана дискриминације због болести, успостави горња граница каматне стопе која ће вредети на нивоу целе ЕУ и уреди подручје примене.
Чланови одбора за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента учествовали су у размени мишљења с представником Европске комисије Нилсом Берндом.
Европарламентарци су већином подржали предлог Комисије о новој, ажурираној директиви, истичући како је пораст интернет куповине током пандемије показао да је потребно спровести већу усклађеност на тржишту потрошачких кредита.
Комисија предлаже да се правила која сe сада примењују само на уговоре о кредиту између 200 и 75.000 евра прошире и на мање кредитне понуде. То би значило да би се правила примењивала и на кредите мање од 200 евра, кредите без камата и кредите који се морају отплатити у року од три месеца уз незнатне накнаде.
Такође, захтеви за усклађеност могли би да буду строжији за све повериоце и кредитне посреднике. Повериоци и кредитни посредници би тако могли бити обвезни да изврше темељне процене кредитне способности потрошача, документирају сваку одлуку и осигурају људску интервенцију у случајевима када процене кредитне способности укључују профилисање или аутоматизовану обраду личних података.
Известилац Европског парламента Катерина Конечна рекла је да је пандемија убрзала дигитализацију и пружање услуга дигиталног уговарања кредита,због чега је важно што пре спровести ревизију директиве о потрошачким кредитима
„Ново дигитално доба ствара нове ризике за потрошаче“, изјавила је Конечна, „Најосјетљивије проблем је горња граница за камате. Сматрам да је то најбољи начин да се заштите потрошачи. Морамо озбиљно узети у обзир успостављање европских горњих граница уместо да то оставимо државама чланицама“.
Известилац Томислав Сокол тражи да се здравствено стање потпуно искључи из процене о кредитној способности.

„Треба да заштитимо права особа које су оболеле или су се излечиле од рака. Нажалост, људи с таквим дијагнозама неретко се сусрећу с дискриминацијом приликом уговарања различитих финансијских услуга као што су осигурања или кредити, при чему су присиљени да уговарају такве услуге по битно неповољнијим условима. Догађа се то да се с потешкоћама при уговарању финансијских услуга сусрећу и након излечења. То је недопустиво“, изричит је Сокол.

Европарламентарац истиче како је на њима одговорност да заштите потрошаче од свих ризика који вребају при склапању кредита, поготово код онлајн уговарања.
„Морамо утицати на то да људи не улазе у превелике дугове. У Хрватској имамо много проблема с презадуженошћу“, истакао је Сокол, преноси Јутарњи.хр.
„Од почетка корона-кризе, 6 од 10 потрошача у ЕУ сусреће се с финансијским потешкоћама. Истовремено, потрошачима се све чешће пружа могућност склапања кредита у дигиталном облику, путем мобилних уређаја. Због тога је потребан јачи ангажман код информисања потрошача о финансијским производима који су доступни на тржишту јер потрошачки кредит може постати ризик ако потрошач нема јасан увид у све важне информације о кредиту.“
Еврозаступница Марија Мануел Лејтао Маркес такође сматра да предлог није довољно ажуриран кад се ради о дигиталним правима.
„Треба узети у обзир нове играче на тржишту, а пре свега морамо се позабавити великом количином личних података које не би требало користити за рекламирање и процену кредитне способности. Што се тиче провере кредитне способности, необично нам је што се људима додељују кредити након што је процена негативна. Горње границе су добродошле, али на томе треба да наставимо да радимо. Желимо да се побринемо да се трошкови не пренесу на потрошаче путем других исказа“, изјавила је Лејтао Маркес.
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
ДРУШТВО
Грађани, опрез! Банка вам „уплаћује“ девет хиљада евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала