- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска послала извештај Савету безбедности УН

© Sputnik / Александар МилачићВлада Републике Српске у Бањалуци
Влада Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Влада Републике Српске усвојила је 26. Извештај који је, у име РС као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару Уједињених нација и земљама чланицама Савета безбедности, упутио председник Владе Радован Вишковић.
Извештај се односи на период мај-октобар 2021. године и у њему, као и у претходним, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

„Република Српска поново потврђује своју пуну посвећеност Дејтонском мировном споразуму, укључујући Устав БиХ, као и наставку напретка БиХ на путу регионалних и европских интеграција. Република Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ. Република Српска такође инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума“, истиче се у саопштењу.

У уводном делу Извештаја наводи се да супротно запаљивим оптужбама какве упућују поједине странке, које никад нису ни веровале да Република Српска треба уживати аутономију прописану и гарантовану Дејтонским споразумом, поступак израде и усвајања прописа који је у току у Републици Српској представља очување и заштиту њених уставних права, а не „разградњу“ било којих „реформи“.
Указује се да се ниједан од ранијих аката било ког високог представника или било ког органа власти у БиХ, а којим су прекршена уставна права ентитета или конститутивних народа, не може оправдано сматрати реформом.
„Република Српска, у настојању да БиХ учини стабилнијом и успешнијом, заправо исправља раније злоупотребе јер је изгубила наду да ће оне бити исправљене у Сарајеву“, каже се у саопштењу.
У Извештају се наглашава да је дејтонска формула децентрализованог равноправног управљања једини легитиман и одржив темељ на ком се може изградити успешна БиХ.
У другом делу Извештаја истиче се да, у предстојећем времену, ништа није важније за стабилност и напредак БиХ од поштовања и очувања владавине права у земљи, пренела је РТРС.
„Постизање тог циља значајно је отежано кад највиши званичници и институције у БиХ игноришу Устав, а утицајни припадници међународне заједнице у опхођењу према Републици Српској и БиХ са цинизмом игноришу основна начела правичног поступка и међународног права. Такви потези одређених припадника међународне заједнице говоре више од речи, па се с правом поставља питање да ли се њихове политике ослањају на владавину права или на владавину силе“, стоји у Извештају.
Потом се образлаже чврст правни и уставни основ за активности које Република Српска разматра у циљу очувања њених права у складу са Уставом БиХ, у вези са сагласношћу датом на међуентитетске споразуме и са законима које су, супротно Уставу БиХ, наметали високи представници. Споразуми којима су ентитети дали сагласност да ентитетске надлежности повере институцијама БиХ нису изменили, нити би могли изменити, основну уставну структуру БиХ јер немају нити једно обележје уставних амандмана, оцењује се у Извештају.
Коначно, будући да Дејтонски споразум већ више од 25 година омогућава мирно и стабилно окружење у БиХ, од изузетног је значаја да га све стране потписнице и сви остали чланови међународне заједнице поштују и придржавају се његових темељних принципа. Унутрашњи политички проблеми у БиХ могу се решити само путем унутрашњег дијалога, уз пуно уважавање дејтонске структуре и принципа, наведено у последњем делу Извештаја Републике Српске, упућеном уочи предстојеће седнице посвећене Босни и Херцеговини.
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
РЕГИОН
Излаз из кризе у БиХ је договор у коме нема ни побеђеног ни победника
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Додик: Српска се развлашћује силом међународног фактора, борићемо се за наша права /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала