- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Стиже нам зима са много снега: Чекају нас температуре испод просека, много падавина и олујни ветрови

© Sputnik / Лола ЂорђевићБеоград се јутрос пробудио под снежним покривачем који много више приличи децембру, него априлу.
Београд се јутрос пробудио под снежним покривачем који много више приличи децембру, него априлу. - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Зима пред нама, после дуго времена, неће никога да остави равнодушним, пошто ће бити све само не обична, рекао је метеоролог и професор географије из Новог Сада Марко Чубрило.
Снег, киша, олујни ветрови, оно је што ће нас пратити у наредних неколико месеци, судећи према факторима које је анализирао метеоролог, а пренео Блиц.
Према до сада приспелим и анализираним факторима индексима главне одлике зиме која је пред нама за регион југоисточне Европе би требале бити:

„Температурно просечна зима уз могућност да први део буде хладнији од просека. Зима количински богатија падавинама, посебно први део. Честа појава јаких циклона и појачаног ветра. Обилнији планински снег и чешћи снег у низијама у односу на протекле зиме. Други део зиме има одређен проценат вероватноће, тренутно око 40 одсто да буде топлији од просека“, започео је предикцију Чубрило.

Како је рекао, ова зима за разлику од прошле, биће са више падавина, што на планинама, што у осталим деловима земље, те се очекује да зима буде хладнија од прошле.
„Тренутно велики део прогностичког материјала упућује на то да би над нашом државом зима 2021/22 требала бити другачија у односу на протеклу. Очекује се знатно више падавина уз типичне зимске циклоне који би могли донети и знатно већу количину падавина од просека. Температурно за сада делује да би зима била око просека или мало топлија од просека, са одређеном вероватноћом (за сада око 30%) да буде хладнија и знатно хладнија од просека“, истиче метеоролог.
„Посматрано по месецима за сада највећи зимски потенцијал имају децембар и јануар када би регион и Србију могло захватити неколико јачих погоршања уз обилније падавине и јак ветар. Фебруар би могао донети мирније време уз ређу појаву јаких циклона и мању количину падавина, али обзиром на удаљеност тог периода прогноза за тај месец је веома непоуздана“, сматра Чубрило.
Када се ради о снежним падавинама, Чубрило је навео делове да ће се Србија у једном тренутку можда поделити на делове у којима пада снег и на делове у којима пада киша.
„За сада све упућује на врло активно Средоземље и Јадран где би се развијали чести циклони, а од њихове тачне путање би зависио однос снега и кише над нашом државом. За сада делује да би северни, западни и средишњи предели Србије могли добити неколико јачих налета снега, где би и то посебно у брдско-планинским пределима могло бити врло обилног снега, док би јужни и источни предели више били под утицајем топлог ваздуха те би тамо било више кише, а мање снега“, каже он.
У другом делу јануара и почетком фебруара би било услова за појаву јаких мразева уз минимуме и испод минус 15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеоролошке услове, мање снега и слабије мразеве, наводи Чубрило.
Када се ради о Београду, „зимске чаролије“ би требало да буду интензивније него протеклих година, те малишани могу да се надају санкању и грудвању.
„За сада делује да би на подручју Београда и околине било између 13 и 18 дана са снежним покривачем на тлу што је око или мало преко просечних вредности, али и знатно више у односу на протекле зиме. У кошавском подручју би било честе појаве кошаве, док планински део како Србије као и регион може очекивати јако добру зимску сезону уз обилан снег“ рекао је на крају разговора Чубрило, уз додатак да ће тек после 15.11. уследити коначна и тачнија прогноза.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
ДРУШТВО
Време данас: Јутро хладно, током дана до 19 степени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала