- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Конкурент дастеру, козачки кајен": Како је познати немачки часопис оценио нову „ладу ниву“ /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЛада нива травел
Лада нива травел - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Нова „лада нива травел“ нашла се на тесту познатог немачког часописа „Аутобилд“, где је добила високу оцену четири. Немачки новинари закључују да је „нива травел“ конкурент „дачији дастер“ када је у питању захтевна употреба на тежим теренима.
Новинари „Аутобилда“ Ролф Клајн и Мирко Менке, који су тестирали „ниву травел“ и назвали је „козачки кајен“ (по називу „Поршеовог“ теренца), истичу да руски аутомобил у немачку стиже са пет врата, новом кабином, клима уређајем, али и са познатом технологијом, те да су значајно побољшани кочнице и управљање.
„Нова „нива травел“ изгледа потпуно другачије од класичне, коју познајемо још од 1976. године. Има петоро врата, уместо троја, али је и даље компактна са дужином од 4,1 метар. Спреда личи на „тојоту РАВ4“, али гледано са стране нам је позната, јер се ради о редизајну „шевролет ниве“ која се производила у Тољатију“, наводе немачки новинари.
„Старо вино у новој боци“, оцењују Немци „ниву“ и наводе да она сада задовољава стандард ЕУРО 6д, па је због тога и могућ увоз у Немачку.
„Релативно модерна споља, чувајући кружни „биодизајн“ који потиче из деведесетих у унутрашњости, „нива травел“ не крије своју технолошку основу“, пишу немачки новинари, замерајући да волан нема подешавање по висини и дубини, те да је пластика у унутрашњости слабијег квалитета.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЛада нива травел унутрашњост
Лада нива травел унутрашњост - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Лада нива травел унутрашњост
Како додају, још неки детаљи завршне обраде нису им по укусу, попут чудних звукова при отварању врата. Међутим, хвале то што су прекидачи за електрично подизање прозора на вратима, те што други прекидачи и палице у кабини сада модерније изгледају. Како кажу, чињеница да се задња врата више не отварају на горе, већ на страну, ствар је укуса, док асиметрично задње стакло даје возачу већу прегледност, слично као на „ленд ровер дискаверију“.
„Нива“ више није бучна при брзини од 80 километара на сат, већ је бука уочљивија тек од 110 на сат, пише „Аутобилд“. Међутим, оно што је драстично побољшано су кочнице.
„Пре 11 година мерили смо зауставни пут „ниве“ са загрејаним кочницама и он је био 52,8 метара, док је сада 42,1 метар“, пишу Клајн и Менке.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЛада нива травел
Лада нива травел - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Лада нива травел
Теренска вожња је, међутим, оно за шта је „нива“ намењена и она ту показује право лице.
„ЕСП-а и даље нема, управљачки систем је индиректан као и обично, али је и веома отпоран на оштећења. И ни у једном аутомобилу нисмо видели ефикаснији систем грејања - као да отворите поклопац високе пећи. Треће палице за редукцију погона више нема, пошто су редукција и закључавање диференцијала сада на једној. Уколико возач укључи редукцију, централни диференцијал није аутоматски закључан, као код многих јапанских теренаца, што је велика предност ако маневришете са приколицом на малом простору“, пишу немачки новинари.
Како додају, „нива травел“ је „изванредно талентована за теренску вожњу“ и прави „специјалиста за употребу у захтевним условима“.
Коначни закључак им је да ербегови и клима уређај нису оно што чини „ниву травел“ модерним аутомобилом, већ да је она конкурент у тржишној ниши аутомобила за захтевну и употребу на тешким теренима, те би могла да буде конкурент „дачији дастер“ на пример. Такође, како наводе, не постоји прави теренац за 18.000 евра, као што је „нива травел“.
„Лада нива“ — скроман, али моћан ауто - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
РУСИЈА
„Лада нива“ будућности: Како би могао да изгледа нови модел легендарног теренца /видео/
Лада Нива - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
РУСИЈА
„Звер са истока“: Лада нива одушевила Британце
Теренски аутомобили Нива под марком Лада у производном погону у фабрици аутомобила АвтоВАЗ  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2020
Представљена нова „лада нива травел“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала