- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Савезници Америке забринути: Без доктрине превентивног нуклеарног удара Русија и Кина у предности

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол у Вашингтону
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Савезници Америке у Европи и на Пацифику настоје да утичу на Белу кућу како би спречили америчку администрацију да се определи за принцип да нуклеарно оружје не употребе први, јер би то, наводно, „охрабрило“ Русију, пишу британски медији.
Како се наводи у члану „Фајненшел тајмса“, нуклеарна политика САД из времена Хладног рата је „циљано нејасна“.
Теоретски САД могу да нанесу превентивни нуклеарни удар због чега се њихови савезници осећају сигурним под њиховим „нуклеарним кишобраном“.
У чланку се наводи да администрација председника Џозефа Бајдена сада анализира америчку политику по питању примене нуклеарног оружја.
Према наводима добро упознатих извора, САД су савезницима послали анкету да би сазнали шта они мисле о променама у нуклеарној политици. Већина је негативно реаговала на било какве промене.
Према информацијама британског дневника, противници ревизије те политике су Британија, Француска, Немачка, Јапан и Аустралија.
Многи страхују да Бајден разматра прелазак на принцип „јединственог циља“ када би Америка употребила нуклеарно оружје само у конкретним околностима. Према мишљењу многих, такав принцип неће довести до побољшања стабилности него ће само учинити да Москва и Пекинг буду још смелији.
„Биће то велики поклон за Кину и Русију“, наводи неименовани европски званичник.
Подсетимо, представници НАТО су више пута оптуживали Русију да ради на плановима примене нуклеарноф оружја, а при томе се САД нису одрекле концепције превентивног удара.
Москва је, пак, истицала да је за њу нуклеарно оружје само средство заштите као и да руска нуклеарна доктрина не предвиђа превентивни напад.
Руски ракетни воз - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2021
Руски нуклеарни воз – „ноћна мора за Америку“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала