- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Надамо се да САД више неће помагати Курдима у Сирији

© AP Photo / Domenico StinellisПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изразио је уверење да ће Сједињене Америчке Државе престати да помажу курдским терористичким организацијама у Сирији забрањеним у Турској, као што су то чиниле до сада.
„Током наших контаката са америчким партнерима на овом самиту изразили смо жаљење због њихове подршке терористичким организацијама Радничка партија Курдистана, Снаге народне самоодбране (сиријски Курди). Рекли смо да ће то нашкодити нашим односима унутар НАТО-а. Сигуран сам да у будућности САД више неће пружати такву подршку“, рекао је Ердоган на крају самита Г20 у Риму.
Турски лидер је истакао и да је на састанку са Бајденом изјавио да не верује у могућност да се у Европској унији формира сопствена војска.

Бајденов став о Ф-16 – позитиван

Ердоган је додао и да амерички председник Џозеф Бајден има позитиван приступ питању набавке нових авиона Ф-16 од стране Анкаре.
„Разговарао сам са Бајденом о ситуацији са авионима, како најбоље да решимо постојећа питања. Бајден је позитивно реаговао на питање наше набавке Ф-16“, прецизирао је турски лидер.
„Постоји новац који морамо добити за Ф-35. На дневном реду је тема авиона Ф-16 – нови авиони или њихова модернизација. Видели смо позитиван Бајденов приступ овом питању. Наши министри одбране воде овај процес“, навео је Ердоган.
У октобру је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је Вашингтон предложио да испоручи Турској ловце Ф-16 у замену за Ф-35 у чији је програм Анкара инвестирала, али је искључена пре неколико година након што је купила руске системе С-400.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
СВЕТ
Ердоган никад оштрији према Вашингтону: На помолу нова фаза у турско-америчким односима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала