Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Колико је опасна серија земљотреса у Младеновцу - најјачи потрес у Београду у последње две деценије

CC0 / Pixabay/Angelo Giordano / Пукотина у асфалту
Пукотина у асфалту - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Трећи од три земљотреса који су погодили у суботу Младеновац је најјаче подрхтавање тла у Србији ове године са измерених 3,7 степени Рихтерове скале, а сеизмолози подсећају да је то у последње две деценије најјачи земљотрес у околини Београда.
Зато, како кажу, неопходно је пратити ситуацију пошто ће наредни дани показати како ће се развијати сеизмолошке активности у регион Младеновца.

Земљотрес није изазвао оштећења

Ниједан од три земљотреса на срећу није изазвао оштећења у Младеновцу иако је последњи у суботу око 23.30 сати произвео тутњаву налик возу због чега су многи грађани излетели напоље, пише „Блиц“.
Земљотрес се осетио и у околним местима: Границе, Велика Крсна, Дубона, Неменикуће, Међулужје, Баташево, Влашка, Сопот...Али и у Смедереву.
Подсећања ради, најпре је у суботу ујутру у 8.13 сати забележен земљотрес магнитуде 2,6 јединица Рихтерове скале, да би се у 10.30 поново затресло тло. Коначно, пола сата пре поноћи уследио је најјачи удар.
У Републичком сеизмолошком заводу истичу да је, према првим показатељима, земљотрес у суботу увече у Младеновцу био и јачи него што се касније испоставило.
„У први мах аутоматски инструменти су показали да је удар био 3,9 степени Рихтерове скале, али је након финалне обраде регистровано 3,7 степена. То није земљотрес који изазива оштећења, али грађани могу да га чују и осете пошто производи тутњаву и доводи до звецкања кућних инструмената који нису причвршћени“, наглашавају у овом Заводу.
Како кажу, не постоји могућност да се предвиди да ли ће након серије од три земљотреса доћи до новог удара у регион Младеновца.
„Једино што можемо да поручимо грађанима је да у оваквим ситуацијама буду смирени и не паниче. Понављамо ово нису били земљотреси који изазивају оштећења“, истичу у Републичком сеизмолошком заводу.

Подручје око Београда сеизмолошки оживело

Како ће се сеизмолошке активности развијати у околини Младеновца показаће наредни дани.
„Ова три земљотреса у кратком периоду показала су да је то подручје у околини Београда поново оживело после 20 година након земљотреса у Барајеву који је 2001. године износио, такође, 3,7 степени Рихтера. Последњи земљотрес у Младеновцу је најјачи земљотрес од оних који не изазивају оштећења. Серија земљотреса сведочи да се на тим јужним падинама Космаја сакупило сеизмичке енергије“, истиче сеизмолог Славица Радовановић.
Она подвлачи да би због тога требало бити опрезан у наредном периоду.
„Свакако да је боље што смо имали три оваква земљотреса него само један јак. То показује да постоји нормалан развој сеизмичке енергије. Наредни дани откриће у ком смеру ће се одвијати ситуација. Од земљотреса у Барајеву почетком овог века нисмо имали земљотрес такве магнитуде у околини Београда. То значи да је тај простор јужно од Београда оживео и да га треба пратити“, оцењује Радовановићева.

Немогуће је предвидети шта ће се догађати

Ипак, немогуће је предвидети шта ће се догађати, слаже се сеизмолог са Републичким сеизмолошким заводом.
„Подсетићу да је пре земљотреса 1922. године од чак шест степени Рихтерове скале, забележен 1918. године земљотрес код места Бабе. Када је реч, о земљотресима историја не мора да се понавља. Видећемо да ли је ово само пролазна степеница и да ли ће ударити јачи земљотрес“, закључује Радовановић.
У Младеновцу су ове године забележена још два земљотреса. Један 17. фебруара када је измерен удар од 1,7 степени Рихтерове скале, а други 25. августа магнитуде 2,4. Иначе, ове године највише земљотреса регистровано је на подручју Бора и Мајданпека иако ти удари тла нису били међу најјачима.

Најјачи земљотреси у 2021. у Србији

30.10 - Младеновац 3,7 степени Рихтерове скале
4.9. - Нови Пазар 3,4
25.8. - Младеновац 2,4
17.8. - Куршумлија 3,0
15.8. - Бајина Башта 3,3
10.5 - Ваљево 3,0
17.2. - Младеновац 1,7
25.1. Крагујевац 3.4
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2020
Петриња само увод: Читав Балкан на мети земљотреса – угрожена и Србија
Рушена кућа после земљотреса - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2020
Сеизмолог открива какав земљотрес може да погоди Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала