- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ровер на Марсу „нестао“ је на две недеље, а онда се јавио несвакидашњим сликама /фото/

© AP Photo / NASA/JPL-Caltech via APРовер „Истрајност“ слеће на Марс
Ровер „Истрајност“ слеће на Марс - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Ровер НАСА „Презерванс“ „нестао“ је на две недеље, пошто је прекинута комуникација са њим због „Сунчеве конјукције“. После нестанка, ровер се јавио са неочекиваним сликама које приказују лепоту марсовског пејзажа.
„Презерванс“ је морао да се заустави на две недеље, када се Сунце нашло између Марса и Земље. Због те „Сунчеве конјукције“ и утицаја наше звезде, наредбе које су послате роверу са Земље могле су да буду погрешно примљене, па НАСА није хтела да ризикује, пише „Лајвсајенс“.
Чим се Марс, гледано са Земље, појавио иза Сунца, ровер се „пробудио“, наставио да истражује кратер Језеро и послао несвакидашње слике.
„Поново сам на послу, паркиран између две предивне формације стена. Сликам, проучавам климу, изводим хемијске експерименте и апдејтујем софтвер“, „огласио“ се ровер на свом званичном Твитер налогу.
Уз тај пост објављене су и две несвакидашње слике површине Марса којом се „Презерванс“ креће. Ровер је касније послао још слика Марса.
„Презерванс“ се спустио на Марс у фебруару ове године, како би трагао за могућим знацима живота који су некада постојали на Црвеној планети, али и како би сакупио узроке који ће бити донети на Земљу.
Фотографија коју је НАСА објавила снимљена је 20. фебруара 2021. ровером „Перезеверанс“ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА објавила ново откриће након анализе стене с Марса: Део веће слагалице /фото/
Пирамида на Марсу, фотографија планетарног ровера „Кјуриосити“ - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Новооткривен предмет на Марсу заинтригирао научнике /фото/
Фотографија коју је НАСА објавила снимљена је 20. фебруара 2021. ровером „Перезеверанс“ - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Невероватан призор: Забележен природни феномен за који се веровало да је немогућ на Марсу /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала