Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Истраживање: Већина грађана утицаје Кине и Русије види позитивно, а САД, ЕУ и НАТО негативно

Пратите нас
Већина грађана утицај Кине и Русије на Србију у претходном периоду доживљава као позитиван, а утицаје Сједињених Америчких Држава, Европске уније и пакта НАТО сматрају негативнима, показало је истраживање Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и Међународног републиканског инситута (ИРИ).
„Управо из овог разлога већина грађана верује да су Кина и Русија државе са којима Србија тренутно гаји најбоље односе. Европска унија је на трећем месту. Када се од грађана тражи да наведу државе са којима би Србија требало да има најбоље односе, Русија и Кина су поново на врху, док их прате суседне државе и Европска унија“, наводи се у истраживању.
Субјективни осећај грађана Србије по коме су им Кина и Русија ближе од Европске уније и САД потврђен је и кроз десет тврдњи из области донација и помоћи Србији, економије и инвестиција, евроинтеграција, здравља и науке, додаје се.
„Чак и у областима попут донација и помоћи Србији, у којима је Европска унија уз пратњу САД доминантна, грађани су уверени да је помоћ Русије и Кине била већа. Осим тога, испитаници исказују веру у кинеске инвестиције и инфраструктурне пројекте, кинеску и руску вакцину стављају испред ‘западних’ вакцина, а руску економију испред америчке“, истиче се.
Код анкетираних приметан је и висок степен евроскептицизма, пише у истраживању.
„Осим очитих демографских карактеристика које условљавају однос према западу и према истоку, кластере происточног расположења налазимо и међу гледаоцима Радио-телевизије Србије (РТС) и Пинка, читаоцима Телеграфа, портала Мондо и у појединим случајевима Информера“, наводи се.
Када су у питању избори који укључују животну егзистенцију, односно место где желе да живе и раде, испитаници ЦеСИД-овог истраживања показују прагматичност и предност дају земљама Европске уније које перципирају као економски пожељније земље за живот и рад.
„Са друге стране, у областима образовања и медицине, Русија се јавља као први избор. Према мишљењу анкетираних Кина је земља која је у овом тренутку доминантан међународни актер када је у питању економија. Скоро половина учесника у истраживању наводи овакав одговор“, додаје се.
Да демократија представља најбољи облик владавине рекло је 45 одсто учесника у истраживању, а 27 одсто анкетираних сматра да је недемократска владавина и чврста рука управо најбољи облик владавине.
„Док још 27 одсто анкетираних дели став да и демократија и недемократски облици владавине имају својих предности и мана, те да су једнаки. Проценат оних који сматрају да је недемократска владавина и чврста рука најбољи облик владавине расте са порастом година испитаника, док са друге стране став о демократији као најбољем облику владавина натпросечно налазимо код најмлађих испитаника“, пише у истраживању ЦеСИД-а и ИРИ.
ЦеСИД и ИРИ спровели су истраживање јавног мњења „Перцепција грађана о положају Србије у међународним односима“ између 16. и 28. априла ове године, а анкетиране су 1.004 особе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала