- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Британци и Американци не мењају мишљење о Србима: Нема смиривања на Балкану /видео/

© Sputnik / Александар МилачићЗастава БиХ испред цркве Покрова Пресвете Богородице
Застава БиХ испред цркве Покрова Пресвете Богородице  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
На члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика видно се врши притисак, а пут којим је он кренуо не предвиђа стратешко попуштање, каже за Спутњик главни и одговорни уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија.
Док год постоје они који стоје иза политичког Сарајева, не можемо да очекујемо стабилизацију прилика у Босни и Херцеговини. Не може бити смиривања у ситуацији када Република Српска позивајући се на устав БиХ и Дејтонски споразум још узалудно тражи да јој буде враћено оно што јој је под притисцима одузето.
„Кап која је прелила чашу је неуставна одлука Уставног суда БиХ после које три странца и два Бошњака редовно изгласавају све што је против РС, сами креирају нова правила на која се позивају у наредним одлукама. Ту смиривања нема нити ће га бити. За РС и БиХ може да се употреби формулација — историја се убрзава и згушњава”, каже наш саговорник.

Нема мира у Босни, сукоби нису опција

Билбија истиче да Американци и Британци нису променили мишљење о Србима. Он тврди да су нас кроз историју спречавали да направимо једну српску државу и страхује да тренутно балканско уједињавање неки праве са намером да би Срби поново били заробљени у наднационалну конструкцију. Проблем је у томе, додаје он, што би улогу коју су играли Хрвати у обе Југославије, сада играли Албанци.
„Метју Палмер је пре пар месеци поручио Бакиру Изетбеговићу да не очекују да ће им америчка коњица дојахати да заврши послове, јер имају своје проблеме, а и Кина и Русија више нису тако далеке. Иако Изетбеговић не престаје са ратнохушкачком реториком, сукоби за сада нису опција ни за једну страну, јер су свесни да на тај начин не може ништа да се реши”, сматра Билбија.

Решење је делимично враћање на Дејтон

Једини начин за решавање нагомиланих проблема у БиХ је, према његовим речима, бар делимично враћање на изворни Дејтон. Снага РС и њене позиције је позивање на важећи Устав, а Додик им је лепо рекао да је уједно и његова највећа победа то што се тај највиши државни акт до сада није мењао.
„Тамо је на делу монструозна ситуација — проглашавају оног ко се позива на Устав БиХ да се бави подривачким, антидејтонским пословима“.
Наш саговорник сматра да су се Америка и Велика Британија намерачили да заврше на Балкану оно што су започели крајем деведесетих прошлог века. Он додаје да сваким потезом у БиХ имају поен више у трци са Русијом и Кином. Показало се, каже Билбија, да нисмо били у стању да Американцима правимо проблеме какве су имали у другим деловима света али да наш отпор не треба потцењивати.
„Ако се посматрају Србија и Република Српска наши потези нису ни геополитички ирелевантни. Нико у Европи стаје на пут интересима Немачке, Велике Британије и бриселске администрације и Америке као мала Република Српска и Милорад Додик. Ни једна земља на Балкану нема онолико суверенитета као Србија која је највише под уценама и условљавањима од свих тих центара моћи. Они то знају и неће одступити ни од чега“, рекао је он.

Српски фактор се није сломио

Билбија подсећа да је још Аустроугарска правила велике планове како да од Турске преузме БиХ, то је било у функцији продора на исток, пресецања српског етничког простора и раздвајања Србије од Црне Горе и одсецања Србије од мора. Он тврди да се западни центри моћи покушавају да остваре и данас.
„У тој функцији подстичу муслимане у Сарајеву, имали су Мила Ђукановића у Подгорици, увели су Црну Гору у НАТО, могу да отворе питање Санџака, држе отворено питање Косова и Метохије. Ништа се суштински није променило у последњих 150 година али чињеница да се све то дешава и дан данас показује да се српски фактор суштински није сломио иако се на његовом разједињавању ради све ово време“, закључује Ђуро Билбија.
Жељко Комшић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
РЕГИОН
Нови босански чвор: Америка би да политички „ликвидира“ Додика, а Шмит — Комшића
Габријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РЕГИОН
Запањујуће признање Ескобара: Неко из Републике Српске разбија Додиков план по наређењу Вашингтона
Специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РЕГИОН
Играње са несагледивим последицама: Шта се крије иза „Палмерове реформе“ у Босни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала