- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Црна Гора у потрази за нафтом направила најдубљу бушотину на Јадрану

© Фото : RTCG/PrintscreenБушотина у Јадранском мору код Црне Горе којом се трага за нафтом
Бушотина у Јадранском мору код Црне Горе којом се трага за нафтом - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Црна Гора је у потрази за нафтом направила бушотину дубоку 5.400 метара, што је најдубље до сада у Јадранском мору, оборивши досадашњи рекорд од 4.300 метара.
Први резултати истраживања да ли има нафте у црногорском подморју биће познати до краја године, казао је в.д. директора Управе за угљоводонике Црне Горе Марко Аџић. Бушење ће, како је казао, након радова на додатном обезбеђивању бушотине бити настављени сутра.
Аџић је, гостујући на Телевизије Црне Горе, казао да је до сада избушено до 5.400 метара дубине. Завршни радови касне због, како је казао, радова на обезбеђивању додатне сигурности бушотине.
„Сутра ћемо наставити са бушењем. Очекивали да ћемо сазнати има ли нафте до септембра или октобра али због новонасталих услова у бушотини морали смо да успоримо и уградимо још једну додатну колону због сигурности операције. То нас је доста успорило, али надамо се да ћемо до краја године имати резултате. Очекивали смо да ћемо септембар или октобар ући у резервоаре и имати информације о томе шта је у резервоарима. Од октобра до децембра толико је времена пробијено“, казао је Аџић.
До кашњења, каже, није дошло због грешке концесионара.
„Јадран је избушен до 4.300 метара, што је најдубља бушотина. Услови у бушотинама били су нам до тих дубина познати. Новонастали услови су нам неочекивани. Велики су притисци. Нико до сада није бушио на тој дубини. Ово је прва бушотина која је прошла тај слој који је компликован за бушење. Ту критичну фазу, смо савладали и сада настављамо даље“, казао је Аџић.
Он истиче да се до сада није десила ниједна грешка.
„Велика је пажња што се тиче сигурности операција, висок је стандард примењен. Иде нам на руку што је бушотина дубока па имамо преко 5 или 6 километара дубину канала где можемо да реагујемо“, казао је Аџић.
Уколико дође до проблема, Аџић истиче да су спремни за одговор.
Нафтна бушотина у мору - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Шанса за Црну Гору: Бушење у Јадранском мору обећава велико налазиште нафте
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2018
Сан дуг десет година: Хоће ли Црна Гора од туристичке постати нафтна држава
Нафтна платформа - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Црној Гори до могућег налазишта нафте остало још 1.300 метара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала