- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка покушава да направи стопроцентно непробојни штит: Упозорење на повећане ризике за Русију

© AP Photo / Czarek SokolowskiАмерички систем ПРО
Амерички систем ПРО - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе неће успети да направе противракетну одбрану која би их у потпуности штитила, али ће повећати ризике за Русију, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сматрамо да је била погрешна одлука донета под администрацијом бившег америчког председника Била Клинтона, а затим и Џорџа Буша Млађег да се почне са изградњом онога што сада изгледа као глобални вишеслојни систем ПРО, рекао је Рјабков на конференцији „Дијалог Форт Рос“ у онлајн формату.
Према његовим речима, САД желе да изграде на својој територији „стопроцентно непробојни штит“.

„Не мислим да је то могуће. Америка ће у најбољем случају успети да се заштити од ограничених ракетних напада из неких врло дефинисаних праваца. Али како технологије напредују, гради се нови потенцијал, а САД додају средства у тој области, видимо све више ризичних ситуација где ће тај потенцијал почети на крају да подрива, ако не и да девалвира критичне елементе руског нуклеарног обуздавања“, оценио је.

Међутим, Русија то не жели и сматра да постоји нераскидива веза између стратешког потенцијала напада и заштите са обе стране, додао је.
Према речима Рјабкова, Москва се нада да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена ускоро проучити забринутости Русије у ракетној сфери.

О кризи у односима Русије и САД

Истовремено, заменик шефа руске дипломатије упозорио је да би актуелна криза у односима Москве и Вашингтона могла да буде опаснија од Хладног рата.
Како каже, тада постојали јасни оквири и правила, а сада је превише неизвесности. То је прилично ризично, констатовао је Рјабков.
Односи Русије и Америке у погледу стратешке стабилности достигли су плато, постоји нада за побошљање, истакао је он, додајући да ће руско-амерички дијалог у тој сфери бити настављен у наредним недељама.
Рјабков је додао да Русија и САД раде на подизању прага за употребу нуклеарног оружја. С тим у вези, навео је да је Москва забринута неодређеношћу Вашингтона по том питању.
Ракетни напад из Газе на Израел - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Медији: Какве су шансе америчке ПРО у случају нуклеарног ракетног удара из Кине или Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала