- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија доказала да је прави пријатељ Молдавији: Захваљујући „Гаспрому“ Кишињев добија грејање

© Sputnik / Павел Паламарчук / Уђи у базу фотографијаГасни копремсор
Гасни копремсор - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Након што је Молдавија потписала уговор са „Гаспромом“ и испоруке гаса земљи настављене, грејање је добило 90 одсто стамбених зграда и институција Кишињева, саопштило је предузеће „Термоелектрика“ које задужено за грејање и електричну енергију у престоници.
С тим у вези, бивши молдавски председник Игор Додон изјавио је да је Русија на преговорима са Молдавијом показала разумевање и доказала да је прави пријатељ земље тиме што је продужила уговор о снабдевању гасом.

„Сматрам да су Русија и Молдавија пронашле компромис и изашле једна другој у сусрет продуживањем уговора о испорукама гаса. Москва је још једном показала разумевање и упркос негативним коментарима из Кишињева доказала да је прави пријатељ Молдавији“, рекао је Додон у понедељак за локалну телевизију „Прајм“.

Молдавија исплатила део дуга „Гаспрому“

Истовремено, портпарол компаније „Молдовагас“ Александар Барбов изјавио је да је Молдавија исплатила дуг „Гаспрому“ за гориво које је земљи испоручено у септембру.
Молдавски вицепремијер Андреј Спину раније је рекао да Кишињев не жели да повећава дуг према „Гаспрому“ и да намерава да у потпуности исплати добијени гас.
Подсетимо, Молдавија и руска компанија „Гаспром“ продужиле су споразум о испоруци гаса на пет година. Испоруке гаса по новом уговору започеле су 1. новембра.
Претходни уговор о гасу истекао је 30. септембра а „Гаспром“ је 1. октобра продужио уговор на месец дана. Компанија „Молдовагас“ је 6. октобра саопштила да потражња за гасом у Молдавији премашује испоруке из Русије и да због тога може да дође до проблема у испорукама струје. Парламент је 22. октобра увео ванредну ситуацију због енергетске кризе.
Руски гасни гигант је прошле године испоручио Молдавији 3,05 милијарди кубних метара гаса. Две стране нису могле да се договоре о новим условима, а Молдавија је у међувремену закључила уговоре о набавци гаса са холандском, пољском и украјинском компанијом.
До сада је Кишињев набављао гас само из Русије.
Снабдевање гасом кроз Турску не подразумева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано „Јужним током“, већ до саме границе, и то по принципу „узми или плати” - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
РУСИЈА
Молдавија ће куповати руски гас по дупло нижој цени од тржишне, нема политичких услова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала