- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски теренац на струју - шта све може и колико кошта у Европи /видео/

© Фото : Youtube/OFF TOUR/PrintscreenУаз хантер
Уаз хантер - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Руски теренац „УАЗ хантер“ добио је верзију на струју. Уљановски аутомобилски завод, у сарадњи са чешком компанијом MW Motors, направио је електрични примерак легендарног теренца, а покреће га кинески електромоторни систем. За сада је позната и цена по којој ће се један од ретких електричних теренаца продавати у Чешкој - 39.000 евра.
Теренских аутомобила на струју нема много, производе их само „Ленд ровер“ и „Џип“, па су Чеси и Руси решили да „УАЗ хантером“ понуде Европи још једно такво возило. Посебно због тога што је УАЗ увек важио за аутомобил који је међу најбољима када је у питању вожња по тешким теренима.

Електрични УАЗ добар на тешком терену

Један од првих примерака „УАЗ хантера“ на струју, тачније његов прототип, тестиран је у Русији. И није ништа мање способан на терену него свој двојник са бензинским мотором.
Електрични УАЗ у Чешкој се продаје под именом „МВМ Спартан“ и уместо бензинског мотора од 134 коњске снаге, добио је електрични са 600 њутн-метара обртног момента и 163 КС. То „спартану“ даје изузетну стартност, иако чешка компанија наводи да подаци о убрзању до 100 км/ч још нису мерени.
Електричном „хантеру“ максимална брзина ограничена је на 130 км/ч, док је реална максимална брзина 155 км/ч.
Због изузетно велике снаге мотора, односно његовог обртног момента, „спартан“ је добио и модификовани мењач из Јужне Кореје, уз кинески мотор и батерије.
Висок обртни моменат даје „спартану“ додатне теренске могућности, па уопште нема проблема са вучом и на најтежим теренима и педала гаса има веома брз одзив. Тако он без проблема пролази кроз дубоке јаруге, савладава нагиб од 50 одсто, може да се пење степеницама, прелази преко огромних стена и нема проблема са кретањем чак ни када му један од точкова остане без ослонца, показало се на тесту.
Са друге стране, у кабини је веома тихо, пошто се и по најтежим теренима чује само благо зујање електромотора и звецкање вешања. У кабини нема вибрација и подрхтавања.
Иако није било тестирања преласка водене препреке, Чеси обећавају да ће „спартан“ моћи да прође кроз воду дубине 50 центиметара.

Аутономија 240 километара

„Спартан“ има три батерије, две су на месту где је некада био резервоар за гориво, а трећа је у гепеку. Основни капацитет им је 62,16 киловатчасова, што омогућава, према наводима чешке компаније, аутономију од 240 километара.
Међутим, током тестирања на тешком терену, „спартан“ је трошио далеко више струје, али би на асфалту потрошња била вероватно мања, наводе руски новинари који су га тестирали.
Чешки инжењери обећавају да ће батерије сачувати 80 одсто капацитета у року од пет до шест година, али нема детаља како се понаша на хладном времену.
Руска компанија наводи да се ради само о прототипу, те да ће инжењери Уљановског аутомобилског завода радити на даљим техничким унапређењима модела, пре него што крене у серијску производњу. Како наводе, уколико се овај пројекат покаже као успешан, онда би и други модели те компаније могли да се на сличан начин електрификују, пише cars.ru.
Уљановска фабрика аутомобила (УАЗ) - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
РУСИЈА
Руски УАЗ правиће електричне аутомобиле
Редизајнирани теренац „УАЗ патриот“ - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2021
Изузетно, приступачно и поуздано возило: Амерички портал о новој верзији руског теренца
Теренска возила УАЗ патриот стигла у Војску Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2020
Српска војска на руски погон: Појачање за наше јединице, стигло 56 возила, долази још /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала