- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Није у нашем интересу“: „Гаспрому“ не одговарају високе цене гаса у Европи

© AP Photo / Jens MeyerGasprom
Gasprom - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
„Гаспром“ није заинтересован за рекордно високе цене гаса у Европи јер то води деградацији потражње, изјавила је заменица директора Јелена Бурмистрова.
„Поновићу још једном: нисмо заинтересовани ни за рекордно ниске ни за рекордно високе цене гаса. Ово друго води ка деградацији потражње у Европи, што, очигледно, није у нашем интересу као произвођача и снабдевача“, рекла је Бурмистрова током онлајн обраћања учесницима међународне конференције о гасу „Флејм“.
Она је додала да руски гасни гигант жели да види уравнотежено и предвидљиво тржиште у Европи да би и компанија и потрошачи могли успешно да послују.
Представница „Гаспрома“ је навела податак да производња гаса у самој Европи од почетка године смањена за 10 милијарди кубних метара, а истовремено су драстично смањене испоруке течног гаса.
За то време „Гаспром“ је повећао извоз ка европским потрошачима.
„Имајући то у виду веома нас чуде тврдње да су до раста цена гаса у Европи довеле активности ‘Гаспрома’ “, рекла је Бурмистрова.
Подсетимо, Путин је 27. октобра наложио „Гаспрому“ да након завршетка пумпања гаса у подземна складишта у Русији повећа испоруке у складишта компаније у Европи. Шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер је рекао да ће компанија извршити задатак. Дан након тога цена новембарских фјучерса за гас у Европи на отварању трговања пала је за девет одсто, на 950 долара за хиљаду кубних метара.
Пре тога, 6. октобра цена гаса достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РУСИЈА
Немачки медији: Путин једним предлогом показао да је доминација Русије на тржишту – неоспорна
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ дала је главна уредница Спутњика Србија, Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала