- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон упозорава: Кина вероватно располаже нуклеарном тријадом

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Кина већ, вероватно, располаже, нуклеарном тријадом, упозорава Пентагон. Тријадом се називају стратешке снаге које се састоје из три компоненте: стратешке авијације, интерконтиненталних балистичких ракета и подводних носача ракета.
Како се наводи у извештају Пентагона, Кина је вероватно већ створила нуклеарну тријаду са балистичком ракетом која може да носи нуклеарно пуњење и унапредила је нуклеарни потенцијал на копну и на мору.
Пентагон је тиме значајно ревидирао своју процену о плановима Кине да повећа свој арсенал нуклеарног оружја наредних година, наводећи да би Пекинг могао да има 700 бојевих глава до 2027. године, а до 2030. можда чак и 1.000.
Иако су те бројке значајно мање него што су тренутни нуклеарни капацитети САД, које имају 3.750 бојевих глава, оне представљају велику промену у америчкој процени у односу на прошлу годину, када је Пентагон упозорио да ће Кина до краја ове деценије имати највише 400 бојевих глава.
У великом годишњем извештају о кинеској војсци који подноси Конгресу, Пентагон је поновио забринутост због повећаног притиска на Тајван који Кина сматра својом територијом, као и због кинеског хемијског и биолошког програма и технолошких достигнућа.
Ипак, у извештају Пентагона нагласак је на растућем кинеском нуклеарном арсеналу.
"Током наредне деценије НР Кина намерава да модернизује, диверсификује и повећа своје нуклеарне снаге", каже се у извештају.
Кина је саопштила да је њен арсенал знатно мањи него амерички и руски и да је спремна за дијалог, али само ако Вашингтон смањи залихе свог нуклеарног оружја на кинески ниво.
Зашто су Американци за непријатеља уместо Русије изабрали Кину у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ анализирала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала