- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон после истраге: Цивили у Кабулу убијени грешком, али није прекршен закон

© REUTERS / ALEXANDER DRAGOЛого Пентагона у сали за брифинге у Арлингтону
Лого Пентагона у сали за брифинге у Арлингтону - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Напад америчком беспилотном летелицом, у којем је у Кабулу 29. августа убијено 10 авганистанских цивила, био је грешка, али није прекршен ниједан закон, изјавио је инспектор Пентагона након истраге.
"То је била грешка", рекао је новинарима инспектор америчког ваздухопловства, генерал-потпуковник Сами Саид, а преноси Би-Би-Си.
У нападу 29. августа погинуле су три одрасле особе, укључујући човека који је радио за једну америчку хуманитарну групу, и седморо деце.
То се догодило у тренутку када су западне земље настојале да евакуишу Авганистанце након што су талибани преузели контролу над земљом.
Најмлађе дете које је убијено била је двогодишња Сумаја, а најстарији 12-годишњи Фарзад, рекла је породица за Би-Би-Си.
Говорећи убрзо након тог немилог догађаја, Рамин Јусуфи, рођак, рекао је да је то био бруталан напад заснован на погрешним информацијама.
"Зашто су убили нашу породицу? Нашу децу? Толико су изгорели да не можемо да идентификујемо њихова тела, њихова лица", рекао је он.
Генерал-потпуковник Саид је изјавио је да је било грешака у извршењу, у комбинацији са проблемима у комуникацији, што је довело до цивилних жртава.
Али он је рекао да истрага није открила никакво кршење закона, и да је америчко особље које је извело напад дроном искрено веровало да циља на непосредну претњу и групу припадника ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала