- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Стабилност на спољним границама Русије и Белорусије од посебног значаја

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Стабилност на граници Русије и Белорусије посебно добија на значају, рекао је руски председник Владимир Путин и додао да ће Русија наставити да пружа помоћ Минску.

„Од посебног значаја је да на нашим спољним границама постоји успостави атмосфера стабилности и безбедности. Намеравамо да се заједнички супротставимо било каквим покушајима мешања у унутрашња питања наших суверених држава. И Русија ће, наравно, наставити да пружа помоћ братском белоруском народу, у то нема сумње“, рекао је руски лидер током седнице Врховног државног савета Русије и Белорусије.

Потписани интеграциони декрет Путин је оценио као корак напред и нагласио да он није повезан са унутарполитичком ситуацијом већ да је његов циљ – корист за грађане обе земље.
Према Путиновим речима, Русију и Белорусију веже вишевековно братско пријатељство, историја а често и породичне везе.
„Више пута сам то говорио и желим и сада да поновим, за Русију Белорусија није само добар сусед и блиски савезник … то је заиста братска република, братски народ. И тежимо томе да учинимо све да тако буде заувек“, рекао је Путин.
Према његовим речима, економска сарадња између Русије и Белорусије показује позитивну динамику чак и у условима пандемије.
„Привреде наших земаља су тесно испреплетане и дубоко повезане. Чак и у условима пандемије вируса корона види се позитивна динамика у сарадњи на економском плану“, рекао је Путин, додајући да се обим билатералне трговине у периоду јануар-август повећао за 36 одсто.
Русија је, како је рекао, главни економски партнер Белорусије, а заузима и прво место по броју директних инвестиција – око четири милијарде долара.
На простору ЗНД, Белорусија је први трговински партнер Русије.
Подсетимо, Русија и Белорусија потписале су споразум о оснивању Савезне државе 8. децембра 1999. До 20. годишњице потписивања овог документа формирана је радна група за израду индустријских смерница.
Москва и Минск су их затим преформатирали у савезне програме за интеграцију. Већина је испланирана до 2025. године, а неке до 2027. године. И у Москви и Минску више пута су наглашавали да савезним програмима недостају политичка питања везана за губитак суверенитета.
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
РУСИЈА
Путин и Лукашенко одобрили војну доктрину Савезне државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала