- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Седморо кажњено због вређања мисице српско-јеврејског порекла, она наставља борбу много већом тужбом

© Фото : Youtube/La Provence/PrintscreenАприл Бенајум, мис Провансе и прва пратиља мис Француске која је била на удару антисемитских увреда на друштвеним мрежама
Април Бенајум, мис Провансе и прва пратиља мис Француске која је била на удару антисемитских увреда на друштвеним мрежама - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Седморо људи кажњено је пресудом француског суда због расистичког вређања на друштвеним мрежама Април Бенајум, мисице српско-јеврејског порекла.
Април Бенајум такмичила се као представница Провансе на избору за Мис Француске у децембру прошле године и освојила друго место. Када је изјавила да је њен отац израелског-италијанског порекла, а мајка српско-хрватског, била је мета антисемитских увреда на друштвеним мрежама.
Највише увреда уследило је на Твитеру, због чега је тада реаговао и министар унутрашњих послова Француске Жерар Дарманон.
Епилог тог случаја је да је суд у Паризу казнио седморо оптужених, четири жене и три мушкарца, казнама између 300 и 800 евра, јавља АФП.
Осми оптужени је ослобођен, пошто се његов увредљиви твит није директно односио на Бенајумову.
Сви оптужени признали су да су написали твитове, али су на суђењу тврдили да они нису били антисемитски, док су се неки бранили да су исказивали политичке ставове у корист Палестинаца.
Међутим, суд је закључио да се ради о „одбацивању особе због њеног порекла“ или „због њене претпостављене религије“, те да су постови на друштвеним мрежама директно нападали мисицу.
Седморо осуђених морају да плате и симболичну одштету од једног евра самој Бенајумовој и у корист неколико асоцијација које се боре против расизма и антисемитизма, а придружиле су се тужби.
Четворо осуђених, који, према оцени суда, нису у потпуности схватили озбиљност својих дела, мораће и на дводневна предавања о људским правима.
Жан Луј Лагард, адвокат МРАП, једне од антирасистичких организација, каже да је казна коју је суд одредио „блага, али едукативна“
„Пресуда је показала да се не можете скрити иза интернета и друштвених мрежа“, казао је он.
Жан Веј, адвокат Бенајумове, каже да криви и Твитер јер је та платформа дозволила претеће твитове који су стајали данима.
Он је рекао да је због тога покренута посебна тужба против те друштвене мреже.
Прва пратиља на избору за мис Француске 2020. Ејприл Бенајум - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2020
Скандал у Француској: Мисица српско-јеврејских корена на мети расиста, покренута истрага /фото/
Ејприл Бенајум - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2020
„Хитлер те заборавио“ – 40 хиљада језивих порука лепотици која има и српске крви – срамота Француске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала