Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Снаге авганистанског отпора: Децентрализована држава – једини пут ка инклузивној влади

© AP Photo / Musadeq SadeqПанорама Кабула, престонице Авганистана
Панорама Кабула, престонице Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Шеф Сектора за спољне комуникације Фронта националног отпора Авганистана (ФНОА) Али Мајсам Назари изјавио је у ексклузивном видео-интервјуу за Спутњик да је децентрализована држава једини пут ка инклузивној влади у тој земљи.
Он је објаснио како Фронт види инклузивну владу и будућност Авганистана, у каквом је тренутно положају тај покрет и у којим је провинцијама присутан, са којим земљама преговара, као и да ли одржава контакте са талибанима (терористичка организација забрањена у Русији).
Под каквим условима је лидер Фронта спреман да уђе у састав авганистанске владе?
У Авганистану сада нема владе. Привремена талибанска влада није влада, већ група која је дошла и која себе сматра владом. То је неприхватљиво и за нас, и за неку другу земљу.
Наш став је јасан. Желимо независност наше земље и народа, наставак демократског режима чији ће лидери бити бирани на транспаретним изборима, као и успостављање социјалне правде.
Најбоље решење за Авганистан је децентрализовани систем, где ће централна влада добити свој легитимитет од региона, почев од села, закључно са провинцијама. Историја се понавља. Увек је било кризе власти јер је власт увек била концентрисана у рукама једног града и једног човека у Кабулу. Будућност Авганистана видимо у децентрализованом систему управљања.
Другим речима, стварање инклузивне владе неће помоћи решавању проблема у земљи?
– Другачије дефинишемо инклузивну владу. Не боримо се за неколико места или позиција у влади. За нас је инклузивна влада – влада која ће обезбедити социјалну правду, да народ буде слободан, а земља независна.
Једини пут за постизање тих циљева је стварање децентрализоване државе у којој ће сви грађани моћи да учествују у управљању и доношењу одлука. Док не дођемо до децентрализованог система, ниједна влада неће бити инклузивна и неће заступати интересе свих грађана. Једина влада која ће нас задовољити и која може да доведе до одрживог мира и да оконча ту кризу власти која траје више од 100 година је децентрализована влада.
Одржава ли Фронт контакте са талибанима?
– Не, немамо никакве контакте са терористима, односно талибанима, нити са било којом другом терористичком организацијом на територији Авганистана.
Да ли сте спремни на преговоре са талибанима, са представницима привремене владе проглашене почетком септембра?
– После 15. августа држали смо врата за преговоре отворена. Инсистирали смо на стварању децентрализоване владе. Талибани се нису сложили. Они нису дошли због мира, већ ради уништења. Нису спремни да донесу мир и стабилност у Авганистану.
Какав је тренутно положај Фронта националног отпора Авганистана?
– Фронт се тренутно шири. Његове јединице не налазе се само у Панџширу и подручју Андараба. Отпор се наставља у више од пет других провинција, где се наше снаге боре против међународног тероризма. Тренутно смо стационирани у провинцијама Панџир, Каписа, Парван, Бадахшан, Балх и Баглан.
Због чега у местима где је Фронт присутан борбена дејства некако слабе? Да ли имате неке логистичке проблеме?
– После 15. августа избио је класичан рат између Фронта, талибанских терориста и „Ал Каиде“. Нажалост, противничке снаге су нас надјачале и били смо приморани да променимо тактику и да пређемо на герилски рат. И даље смо принуђени да га водимо док не успемо да се вратимо класичном рату. То не значи да герилски рат не доноси резултате. Имали смо најбоље резултате од 1980-их година са таквом тактиком. Чак 1990-их година је у неким подручјима против талибана вођен герилски рат. Док не пронађемо поузданије начине, укључујући логистичке, бићемо принуђени да поступамо на тај начин.
Са којим земљама преговарате осим са САД, ЕУ и Таџикистаном?
– Имамо добре односе са свим земљама које су присутне у Авганистану осим са једном до две које су, нажалост, окупирале нашу земљу и подржавају непријатеља.
Наш програм и циљ, о којима увек говоримо нашим регионалним и међународним пријатељима, састоји се у томе да Авганистан не постане платформа за прокси-ратове. Потребно је да дођемо до регионалног и међународног консензуса како би Авганистан остао неутрална земља која се не меша у унутрашње ствари других држава, али и обрнуто.
Да ли Фронт подржава сарадњу међународне заједнице са талибанском владом у пружању хуманитарне помоћи авганистанском народу?
– Механизми који су тренутно на снази доводе до тога да већина помоћи међународне заједнице не долази до народа, већ до непријатеља, до талибана, а можда и до неког другог. Нереално је помагати директно преко талибана и очекивати да ће они дистрибуирати помоћ међу народом.
Значи ли то да хуманитарна помоћ не долази до Панџшира?
– Нажалост, помоћ се не доставља у Панџшир. Међународна заједница је потпуно заборавила на њега и неке друге рејоне. Не ради се само о хуманитарној помоћи, већ и о ратним злочинима које су починили талибани, а који нису расветљени на одговарајући начин.
Чланови покрета Талибан на састанку о Авганистану у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
РУСИЈА
Москва: Талибани ће бити признати као власт у Авганистану када испуне обећања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала