https://sputnikportal.rs/20211104/za-srce-i-imunitet-koje-su-koristi-od-suvog-voca-1131284664.html
За срце и имунитет: Које су користи од сувог воћа
За срце и имунитет: Које су користи од сувог воћа
Sputnik Србија
За срце и имунитет: Нутрициониста навела користи од сувог воћа
2021-11-04T22:49+0100
2021-11-04T22:49+0100
2021-11-04T22:49+0100
русија
русија
исхрана
здравље
суво воће
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_0:192:1920:1272_1920x0_80_0_0_13ca1237e787f238bc7ea6e677b1643b.jpg
На списку најкориснијих и најхранљивих врста сувог воћа налазе се: суве шљиве, урме, суве кајсије и суво грожђе. Према њеним речима, управо они су рекордери у количини влакана, витамина и минерала, којих имају три пута више у односу на свеже воће.„Могу да задовоље велики проценат препоручене дневне вредности хранљивих материја. Ове посластице садрже много полифенола који су јак антиоксиданс“, истакла је специјалиста.Суво грожђе садржи много калијума, витамина групе B и захваљујући којима могу да смањују крвни притисак, као и да смањују упалне процесе у телу. Суве шљиве су природни лаксатив. Такође су богате калијумом, влакнима и витаминима А и К, а добра су превенција за кардиоваскуларне болести и помажу у борби против остепорозе, објаснила је Микитјук.„Урме су богате гвожђем, калијумом и влакнима. Воде међу антиоксидансима чиме доприносе смањењу оштећења изазваних слободним радикалима. У последњим месецима трудноће помажу у ширењу грлића материце“, навела је она.Када су у питању суве кајсије, за њих је карактеристично да су добре за превенцију очних болести. Богате су влакнима, калијумом, витаминима А и C. Могу да обезбеде 47 одсто дневних потреба витамина А, што је добро за кожу и очи, додала је нутрициониста.Међутим, она је подсетила да суво воће у себи чува сав калоријски садржај целог воћа, тако да је важно пратити количину која се поједе, иначе се од ове здраве посластице лако може добити на тежини.
https://sputnikportal.rs/20211003/ruski-dijetolog-otkriva-koje-proizvode-ne-treba-jesti-ako-ste-na-dijeti-1130344471.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/04/1131283362_116:0:1812:1272_1920x0_80_0_0_b5d2d0709a536ded6b22835dd07275ff.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
срце, имунитет, нутрициониста, суво воће, суве шљиве, суве кајсије, суво грожђе, урме
срце, имунитет, нутрициониста, суво воће, суве шљиве, суве кајсије, суво грожђе, урме
За срце и имунитет: Које су користи од сувог воћа
Руски нутрициониста Људмила Микитјук објаснила је за Спутњик које су четири врсте најкориснијег сувог воћа које треба укључити у своју свакодневну исхрану.
На списку најкориснијих и најхранљивих врста сувог воћа налазе се: суве шљиве, урме, суве кајсије и суво грожђе. Према њеним речима, управо они су рекордери у количини влакана, витамина и минерала, којих имају три пута више у односу на свеже воће.
„Могу да задовоље велики проценат препоручене дневне вредности хранљивих материја. Ове посластице садрже много полифенола који су јак антиоксиданс“, истакла је специјалиста.
Суво грожђе садржи много калијума, витамина групе B и захваљујући којима могу да смањују крвни притисак, као и да смањују упалне процесе у телу. Суве шљиве су природни лаксатив. Такође су богате калијумом, влакнима и витаминима А и К, а добра су превенција за кардиоваскуларне болести и помажу у борби против остепорозе, објаснила је Микитјук.
„Урме су богате гвожђем, калијумом и влакнима. Воде међу антиоксидансима чиме доприносе смањењу оштећења изазваних слободним радикалима. У последњим месецима трудноће помажу у ширењу грлића материце“, навела је она.
Када су у питању суве кајсије, за њих је карактеристично да су добре за превенцију очних болести. Богате су влакнима, калијумом, витаминима А и C. Могу да обезбеде 47 одсто дневних потреба витамина А, што је добро за кожу и очи, додала је нутрициониста.
Међутим, она је подсетила да суво воће у себи чува сав калоријски садржај целог воћа, тако да је важно пратити количину која се поједе, иначе се од ове здраве посластице лако може добити на тежини.