- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Чистка у америчкој морнарици због судара нуклеарне подморнице

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/Mass Communication Specialist 1s / Америчка нуклеарна подморница Конектикат у бази
Америчка нуклеарна подморница Конектикат у бази - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Америчка морнарица спровела је чистку због судара нуклеарне подморнице у Јужном кинеском мору. Смењени су капетан подморнице, први официр и шеф техничара за сонар.
После судара нуклеарне подморнице „Конектикат“ у Јужном кинеском мору, која је, како је званично саопштено, ударила у подморску планину, вицеадмирал Карл Томас, командант Седме флоте америчке морнарице, донео је одлуку о смени главних људи те подморнице.
Смењени су командант подморнице Камерон Алџилани, његов заменик Патрик Кашин и главни официр за сонар Кори Роџерс, због, како је објашњено у саопштењу америчке морнарице, „изгубљеног поверења“.
„Бољим расуђивањем, паметнијим доношењем одлука и доследнијим придржавањем процедура у планирању навигације, као и надзором посаде и кризним менаџментом, инцидент је могао да буде предупређен“, утврдио је вицеадмирал Томас.
Нуклеарна подморница „Конектикат“ сударила се са непознатим објектом у Јужном кинеском мору 2. октобра, при чему је 11 морнара повређено.
Касније је саопштено да је подморница ударила у подморску планину. Приликом судара, оштећен је предњи део подморнице, због чега је она на иницијалној поправци у бази Гуам, а после њих ће отпловити у бродоградилиште Бремертон у држави Вашингтон на потпуне поправке.
Инцидент је добио и геополитички призвук, пошто је Кина захтевала да САД објаве све његове детаље, као и да објасне какав је био задатак подморнице у Јужном кинеском мору.
Америчка нуклеарна подморница Конектикат - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Откривено са чиме се сударила америчка нуклеарна подморница у Јужном кинеском мору
Америчка подморница  - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СВЕТ
Судар америчке нуклеарне подморнице и подводног објекта, 11 морнара повређено
Америчка нуклеарна подморница Род Ајленд - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СВЕТ
„Опасности тајновите праксе“: Кина тражи од САД да достави детаље инцидента с нуклеарном подморницом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала