- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кон о делта плус соју короне: Колико је заразнији и шта је решење

© AP Photo / Michael KappelerТест на вирус корона
Тест на вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Делта плус сој, већ месецима присутан у Европи, потврђен је и у Хрватској, па се може очекивати да стигне и у Србију, а епидемиолог Предраг Кон каже да је та подваријанта ковида тек 10-ак одсто заразнија од делта соја, али и да би свакако мутације вируса и његово ширење биле спорије уз већу вакцинисаност.
„Видео сам новинске написе који су потпуно неистинити. Треба схватити да је вирус ту и да тражи начине да опстане. Уз чињеницу да немамо висок степен вакцинисаности, то значи да ће се он ширити и даље. Да имамо већу вакцинисаност, те промене би биле далеко спорије и онда би и ефективност вакцина била већа“, рекао је Кон.
Додаје да нема дилеме да је, уколико већ није међу нама, само питање дана када ће се делта плус сој открити и код нас рутинском контролом.
Кон је истакао да за сада није јасно уочена повећана вируленција са појавом нових варијанти, односно повећана способност сојева да изазивају болест.
То је изузетно добро јер би то била озбиљна претња, казао је Кон, али и упозорио да се вирус никако не сме потценити.
Кон је навео и да је посебан проблем то што огроман број људи страда због великог броја невакцинисаних, па је још једном апеловао на све да се вакцинишу.
„Невакцинисани су препунили болнице, посебно интензивне неге и због тога, људи који су се вакцинисали и испоштовали све што треба, не могу да се лече од других болести“, рекао је Кон.

Вирус корона — увек корак испред

Координатор вакциналног пункта на Београдском сајму др Зоран Бекић упозорава да је вирус корона увек испред нас корак или два и да смо зато сами криви, јер се нисмо у довољној броју имунизовали, а не придржавамо се ни мера и прописа.
„Што вирус буде дуже циркулисао, наравно да ће се изменити и постајаће све опаснији. Сваки идући сој постајаће све гори и зато није важно да ли се он зове делта плус или некако другачије“, рекао је Бекић.
Поручио је да је много боље да се угледамо на Португалију, где је 85 одсто вакцинисаних, па се полако враћају нормалном животу.
„Разлика између свих ствари које ми волимо у животу и неких врло ружних је — вакцинација. Боље да се окренемо животу и здравом разуму, а да заборавимо теорије завере, и да не одлажемо нешто што је неопходно учинити“, рекао је Бекић.
Он је навео да је до јуче у Србији имунизовано нешто више од 56 одсто пунолетних становника, што је 3,1 милион суграђана, док је 20 одсто добило трећу дозу.
Како каже, само јуче је прву дозу примило 3.800 људи, другу дозу 3.600, а трећу више од 22.500.
„То је скоро 30.000 људи, али из угла колективног имунитета то још није довољно. Нисмо постигли довољан број првих доза да бисмо опуштеније живели“, закључио је Бекић.
Др Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
ДРУШТВО
Тиодоровић: Чекају нас две велике опасности
Монитор са информацијама о ковиду у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
РЕГИОН
Делта плус сој короне стигао у Хрватску: Забележен први случај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала