Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Медицински факултет у Београду изјаснио се о ивермектину

CC0 / Pixabay/HeungSoon / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Медицински факултет Универзитета у Београду издао је саопштење поводом „бројних коментара који су се појављивали у вези са применом ивермектина у лечењу ковид-19 инфекције“.
Саопштење Медицинског факултета преносимо у целости:
„Декански колегијум Медицинског факултета у Београду је сматрао да наш Факултет, као установа највишег националног значаја, треба да реагује. У следећем делу текста интегрално су приказана експертска мишљења руководства Института за микробиологију и имунологију, као и Колегијума Клинике за инфективне и тропске болести Универзитетског клиничког центра Србије, који су на наш захтев ефикасно одговорили.
Подсећамо да је Агенција за лекове и медицинска средства једина институција која је овлашћена за издавање дозвола за стављање у промет искључиво квалитетних, безбедних и ефикасних лекова и медицинских средстава“, саопштава Медицински факултет.
Медицински факултет објавио је у прилогу и мишљења две установе на које се позива.
Клиника за инфективне болести у свом мишљењу, између осталог, наводи да је „ивермектин у инфектологији добро познати паразитарни лек, чија је употреба углавном ограничена само на лечење тропских паразитоза за које не постоје други ефикасни препарати“ и „користи се у ретким дерматолошким индикацијама“.
Клиника наводи да „до сада спроведене клиничке студије које испуњавају бар минимум критеријума објективности о ефикасности и сигурности, нису показали ефикасност ивермектина како у лечењу, тако и у превенцији ковида-19“. Како додају, тај лек се не налази ни у једном протоколу за лечење ковида-19 било које земље чији су протоколи доступни за претраживање, укључујући и нашу и закључују да „не постоји оправдање за примену овог лека ни у лечењу ни у превенцији ковида-19“.
Институт за микробиологију у свом извештају, између осталог, наводи како је „ивермектин као антипаразитни лек широког спектра у употреби већ више деценија у хуманој медицини и као такав се налази на листи есенцијалних лекова СЗО“.
Институт објашњава механизам деловања ивермектина како на основне болести за које се примењује, тако и претпостављени начин деловања у случају вируса корона на која се указује у појединим истраживањима.
„Поједина истраживања ин витро указала су на могуће инхибиторно деловање ивермектина на репликацију САРС ков-2 у култури ћелија, али би за постизање концентрације лека у плазми која би одговарала инхибиторној концентрацији ин витро биле потребне дозе које вишеструко, чак и до 100 пута, премашују оне које су дозвољене за хуману употребу“, наводе из Института. И из ове установе закључују да „ивермектин не треба примењивати у сврхе превенције и лечења инфекције вирусом САРС ков-2 и болести ковид-19“.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
ДРУШТВО
Велика бука око Ивермектина: Српски фармаколог упозорава да се не узима на своју руку
ДРУШТВО
Лончар о „Ивермектин групи“: Реаговаћемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала