- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Уведене нове мере против рекеташа у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрађевински радници
Грађевински радници - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Са порастом инвестиција и све већом експанзијом грађевинске индустрије, долази и до наглог увећања броја случајева уцењивања власника непокретности подношењем катастру очигледно неоснованих захтева за забележбе.
Механизам је сада већ добро познат, наводе у Републичком геодетском заводу.
Практично, чим дођу до сазнања да се на одређеном земљишту или објекту планира изградња или промет у циљу инвестиција, неодговорни појединци „затрпавају“ те непокретности захтевима за упис забележбе спора, потпуно свесни да немају исправу на основу које би могао да се забележи спор. Немају страх од последица јер су трошкови поступка уписа минимални, а и нису чули да је неко осуђен због таквих злоупотреба.
Најчешће подносе више захтева у кратком периоду. Чим се један захтев реши, изјављују жалбу. Када се одбије жалба, поново подносе исти или сличан захтев, о којем опет мора да се реши, и тако у круг.
Иако катастар редовно одбацује те захтеве, поновним подношењем и коришћењем жалби ствара се утисак да систем не може да се избори са њима. Власник непокретности због тога трпи притисак јер му се у изводу из катастра стално појављују захтеви за забележбу спора у теретима, услед чега губи поверење потенцијалних купаца односно улагача и етикетира се као проблематичан.
Власник непокретности онда постаје лака мета. Суочен са пробијањем рокова и пропашћу планова, спреман је за „договор“ са онима који су му проблем и направили. Ради се о класичној изнуди. Сличних појава је било и раније али су у последње време вишеструко добиле на замаху, па је РГЗ одлучио да ургентно реагује - наводе у овој институцији.
Свим катастрима је дато упутство како да случајеве злоупотребе захтева за забележбу препознају и како да реагују. Такви захтеве ће се одбацивати одмах „с врата“, тако да им се не остави простор да уђу у процедуралне заврзламе. Истовремено се онемогућава да неки од запослених у катастру дођу у искушење да помажу рекеташима пролонгирањем поступака, изговарајући се на недовољно јасне процедуре.
На овај начин Завод је, у оквиру законских могућности, максимално „затегао“ линију одбране према онима који раде против интереса сигурности правног промета и увео политику нулте толеранције за рекеташе.
„Међутим, да би се проблем у потпуности решио, потребно је да се укључе сви учесници. Апелујемо на власнике непокретности да нам се придруже у борби и да заштиту од лица која злоупотребљавају подношење захтева само да би нанели другоме штету, потраже и пред судовима, који једино могу казнити починиоце“, поручили су из РГЗ, преноси „Блиц“.
Београд на води - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Ко у Србији плаћа станове у кешу
Стан - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Цене станова у Србији дивљају, квадрат скупљи и за 250 евра
Поглед на Београд - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Промет на тржишту некретнина Србије милијарду и по евра за три месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала